dinsdag, 22. februari 2011 - 12:19

De Wolden investeert in energiebesparing

Zuidwolde

Ongeveer 45 woningbezitters investeren de komende periode voor ruim een half miljoen euro in energiebesparende maatregelen in hun woning. De afgelopen tweeënhalve maand konden Woldenaren met een eigen woning, gebouwd voor 1 januari 2006, subsidie bij de gemeente aanvragen. Twintig procent van de aanschafkosten en installatie van energiebesparende maatregelen kwamen voor deze subsidie in aanmerking. Per woning werd maximaal €3200,- uitgekeerd. De subsidiepot, die in totaal €100.000,- bedroeg, is nu leeg.

Wethouder Henk Lammers: “Ik ben blij met het succes van deze regeling. Sneller dan verwacht is het geld verdeeld. In de eerste week kwamen er al veertien aanvragen binnen. De gemeente De Wolden werkt op deze manier graag samen met de inwoners aan een beter klimaat!”.

Van de aanvragers vroeg circa 23 procent subsidie voor gevel-, dak- en vloerinsolatie. Ongeveer twintig procent heeft geïnvesteerd in HR++ glas en 34 procent aan zonnecellen. De overige 23 procent van de aanvragen was voor maatregelen zoals spouwmuurisolatie, warmtepompen en zonneboilers.

Volgend jaar stelt de gemeente weer een subsidiebudget van €50.000,- beschikbaar voor energiebesparingsmaatregelen. Vanaf 1 januari kunnen inwoners hun verzoek voor subsidie indienen. Daarbij geldt dat pas na toezegging van subsidie de opdracht voor energiebesparende maatregelen verleend mag worden.

De gemeente voert meerdere klimaatvriendelijke projecten uit. Drie serviceauto’s van de gemeente rijden al op groengras en De Wolden heeft op veel plaatsen energiezuinige straatverlichting. In twee nieuwe wijken – in Ruinerwold en de Wijk – loopt een proef met minder straatlantaarns. Daarnaast gaat de gemeente onderzoeken of ingezamelde afvalstoffen kunnen worden gebruikt voor de energievoorziening van gemeentelijke gebouwen.
Provincie:
Tag(s):