vrijdag, 10. juni 2011 - 15:36

Deelname Nederland NAVO-missie Libië verlengd

Den Haag

Nederland verlengt zijn deelname aan de NAVO-operatie in Libië. 'De 6 Nederlandse F16's en de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem zullen aan de operatie blijven meedoen', meldt het ministerie van Defensie vrijdag.

Ruim 200 militairen
Nederland zal een extra bijdrage leveren naar aanleiding van een specifieke oproep van de NAVO om extra capaciteit te leveren, onder meer op het gebied van PsyOps, woordvoering en juridische expertise. De totale inzet bedraagt meer dan 200 militairen.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van de verklenging van de ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hillen (Defensie). Nederland levert sinds eind maart een bijdrage aan de missie. De NAVO besloot op 1 juni 2011 de missie met 3 maanden te verlengen.

De missie Unified Protector heeft tot doel te zorgen voor de bescherming van de bevolking, toezicht te houden op de naleving van het wapenembargo, en handhaving van de no-fly-zone boven Libië. Militaire inzet blijft nodig omdat het regime van Qaddafi nog steeds een bedreiging is voor de burgerbevolking.

Het kabinet is van mening dat de militaire operatie slechts ruimte kan scheppen voor een duurzame, politieke oplossing. Duidelijk is dat Qaddafi geen legitimiteit meer geniet. De politieke inspanningen van de internationale gemeenschap zijn gericht op het ondersteunen van een vreedzame overgang naar een stabiele, democratische rechtstaat in Libië.

F-16's handhaven vliegverbod
De Nederlandse F16's dragen bij aan de handhaving van het vliegverbod boven Libië. Ze voeren geen bombardementen uit. De mijnenjager patrouilleert voor de kust om het wapenembargo te helpen handhaven. Ook komt de Nederlandse bijdrage aan stafcapaciteit tegemoet aan specifieke tekorten waar de NAVO mee kampt.
Provincie:
Tag(s):