vrijdag, 2. september 2011 - 17:25

Defensie beveiligt twee kwetsbare zeetransporten

Den Haag

De Ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de inzet van militaire beveiligingsteams — de zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD’s) — aan boord van twee zeer kwetsbare, grote transporten met een relatief lage snelheid. 'De teams, bestaande uit zwaarbewapende mariniers, gaan de schepen beschermen tegen piraterij', meldt het ministerie van Defensie vrijdag.

Het eerste beveiligde transport betreft het half-afzinkbare transportschip Transshelf van de Nederlandse firma Dockwise, dat is beladen met een groot offshore constructieplatform.

Het zware zeetransport vertrekt medio september vanuit Singapore naar Sharjah (VAE), waar het naar verwachting eind september aankomt.

Medio oktober stapt het tweede VPD aan boord van het grootste windturbine installatievaartuig ter wereld, de MV MPI Adventure van rederij Vroon. Dit schip vertrekt uit Singapore, om begin november in Groot-Brittannië aan te komen.

Inzet VPD’s
Half maart besloot het kabinet om voor het eerst zelfstandige militaire beveiligingteams te plaatsen aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen, om deze te beschermen tegen piraterij.

Elke aanvraag van een reder wordt getoetst aan het draaiboek ‘bijstandsaanvragen bij piraterij en gewapende overvallen' op zee. Dit biedt ruimte om in uitzonderlijke gevallen zelfstandige militaire teams aan boord van schepen te plaatsen.
Provincie:
Tag(s):