maandag, 17. oktober 2011 - 17:07 Update: 05-09-2018 13:44

Defensie bundelt inlichtingencapaciteit in één Commando

Oldebroek

Defensie bundelt inlichtingencapaciteiten van de verschillende krijgsmachtdelen in een nieuwe eenheid, het Joint Intelligence Surveillance Target Acquisition Reconnaisance Commando (JISTARC). Dit heeft Defensie maandag laten weten.

Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Bertholee, verricht woensdag 19 oktober de oprichtingsceremonie op de legerplaats bij Oldebroek, waar de eenheid wordt gelegerd.

JISTARC
JISTARC is een fusie van 103 ISTAR bataljon van de Koninklijke Landmacht, het Tactical Air Reconnaissance Center van de Koninklijke Luchtmacht en inlichtingeneenheden van de Koninklijke Marine en de Koninklijke Marechaussee.

Deze eenheden verzamelen, analyseren en verspreiden inlichtingen aan de commandant en aan andere eenheden tijdens militaire operaties. Op deze manier leveren alle eenheden van dit Commando een bijdrage aan de totale ‘scan’ die gemaakt wordt van een operatiegebied.

Interceptie van signalen, in kaart brengen van terreinkenmerken maar ook van onderlinge verhoudingen tussen bevolkingsgroepen behoren tot de vele taken.

Ook zijn ze regelmatig ingezet voor de derde hoofdtaak van Defensie, het ondersteunen van civiele autoriteiten. Zo hielpen ze bijvoorbeeld Rijkswaterstaat en de politie bij dijkinspecties en het zoeken naar de brandhaarden van de duinbranden in Schoorl.

Het nieuwe JISTARC blijft deze taken vervullen, maar door de fusie van de verschillende eenheden kan dat nu efficiënter en effectiever. De huidige commandant van 103 ISTAR Bataljon, luitenant-kolonel Harold de Jong, wordt de eerste commandant van het JISTARC.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):