maandag, 18. april 2011 - 17:39

Defensie komt Maasziekenhuis te hulp bij hoog water

Boxmeer

Deze week oefent de Koninklijke Landmacht in Boxmeer in en om het Maasziekenhuis Pantein. De oefening wordt uitgevoerd in nauw overleg met de Gemeente Boxmeer en Maasziekenhuis Pantein en het Regionaal Militair Commando Zuid en 13 Gemechaniseerde Brigade.

Scenario:Maas overstroomt
De landmacht beoefent deze week een scenario, waarbij de Maas overstroomt en het ziekenhuis in gevaar dreigt te komen. Iedere dag trainen de militairen diverse (nood)situaties, waarbij ook civiele hulpverleningsinstanties zijn betrokken.

Chinook helicopters
Op donderdag 21 april zal een medische evacuatie worden beoefend, waarbij twee Chinook helikopters worden ingezet. 13 Geneeskundige Compagnie zal op de parkeerplaats van het Maasziekenhuis een militaire hulppost opzetten.

Vanaf deze hulppost zullen oefengewonden met militaire ziekenauto’s worden verplaatst naar de landingsplaats van de twee helikopters nabij het ziekenhuis. Daar worden de oefengewonden overgedragen aan het militair medisch personeel aan boord van de helikopters.

Verhuizing ziekenhuis
Op vrijdag 22 april trainen 13 Geneeskundige Compagnie en 30 Nationaal Reservebataljon - binnen het scenario van de oefening - de patiëntenverhuizing van het Maasziekenhuis Pantein.

De Geneeskundig Compagnie assisteert en begeleidt patiënten met 35 militaire verpleegkundigen en verzorgenden. Zij zullen herkenbaar zijn aan hun camouflagepak.

De D-compagnie uit Weert van 30 Natresbataljon (totaal 135 militairen) assisteert de politie onder meer met de verkeersregeling op de route tussen oude en nieuwe locatie. Tot dinsdag na Pasen oefent deze compagnie bewakings- en beveiligingstaken in en om het ziekenhuis aan de Loerangelsestraat.
Provincie:
Tag(s):