woensdag, 27. april 2011 - 20:39

Defensiehelikopters paraat voor natuurbrandbestrijding

Vanwege de aanhoudende droogte staan de komende dagen 2 Defensiehelikopters permanent paraat op Vliegbasis Gilze-Rijen voor eventuele brandbestrijding.

Dat 2 helikopters van het Defensie Helikopter Commando speciaal voor deze taak zijn aangewezen, betekent dat er continu bemanningen stand-by staan. Hierdoor hoeft bij een calamiteit geen speciaal opgeleid personeel opgeroepen te worden, wat de reactietijd aanmerkelijk verkort. De bijzondere beschikbaarheid geldt in ieder geval tot 2 mei. De situatie wordt van dag tot dag in de gaten gehouden.

Dankzij een flexibele waterzak die onder de helikopter kan worden gehangen, de zogenoemde bambi-bucket, kunnen grote hoeveelheden water over een vuurzee worden uitgestort. Een Cougar-transporthelikopter kan 2500 liter water per keer vervoeren en een zware Chinook-transporthelikopter zelfs 10.000 liter. Bijkomend voordeel, naast de grote hoeveelheden bluswater, is bereikbaarheid van plaatsen die voor de brandweer onbereikbaar zijn.

Met de ondersteuning van de helikopters wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de civiel-militaire samenwerking bij het bestrijden van calamiteiten. Helikopters van het DHC bewijzen al jaren hun waarde bij het blussen van branden. Eerder deze week werden nog 2 Cougars ingezet bij de bestrijding van een natuurbrand in het Drentse Fochteloërveen.
Provincie:
Tag(s):