dinsdag, 29. maart 2011 - 13:21

Definitief einde aan leef- en leerplaats Wyldemerk

Leef- en leerplaats Wyldemerk sluit per 1 augustus 2011 definitief de poorten. Na afronding van het huidige schooljaar wordt de campus gesloten. Wyldemerk is een leef- en leerplaats die jongeren de kans biedt om hun leven op orde te brengen en een diploma te halen.

Jongeren van 14 tot 23 jaar die vastlopen op school en in hun thuissituatie worden op Wyldemerk in staat gesteld het beste uit zichzelf te halen. Door structuur, intensieve begeleiding en onderwijs-op-maat. De jongeren zijn dag en nacht op de campus, dus 7 dagen per week, 24 uur per dag. Wyldemerk is in 2007 gestart vanuit een pilot van het voormalige ministerie voor Jeugd en Gezin, de zogenoemde Rouvoetcampussen.

Uniek concept
Wyldemerk in het Friese plaatsje Harich heeft nadat het ministerie de geldkraan voor de pilots dichtdraaide nog enige tijd het hoofd boven water weten te houden, maar dat gaat volgens directeur Louis Altelaar komend schooljaar niet meer lukken: "Helaas, want ik denk dat we hier een prachtig concept hebben, dat de jongeren echt een mooie en nieuwe toekomst kan bieden. Ik ben bang dat we deze mooie kans voor jongeren die zijn vastgelopen nu rigoureus aan de kant schuiven, om er over een aantal jaar waarschijnlijk achter te komen dat we in Nederland iets unieks missen."

"Dat is zuur", vindt Altelaar, "omdat het niet aan de instroom ligt. Het blijkt dat er een constante stroom leerlingen is die behoefte heeft aan de gestructureerde aanpak van Wyldmerk. "De wil bij jongeren om op Wyldemerk aan de slag te gaan is er voldoende. Het is puur de huidige bekostigingssystematiek en regelgeving die ervoor zorgen dat we de poorten moeten sluiten. Dat is jammer, de jongeren halen allemaal hun diploma of overgangsbewijs."

Altelaar denkt dan ook dat de leef- en leerplaats Wyldemerk zijn tijd net iets te ver vooruit was. "We waren graag onderdeel geweest van het reguliere jeugdzorgaanbod, als mogelijkheid voor jongeren na hun behandeling in de reguliere jeugdzorg of als onderdeel van de Jeugdzorg Plus-trajecten die overal worden gebouwd." Alhoewel er vanuit de jeugdzorghoek wel interesse was voor de mogelijkheden van Wyldemerk, was dat onvoldoende om de leef- en leerplaats open te houden.

Afscheid
Wyldemerk neemt op 7 juli officieel afscheid van de jongeren die de leergemeenschap nu bewonen en hun ouders. De 20 huidige medewerkers zullen op zoek moeten naar werk elders in de jeugdzorg of daarbuiten.
Provincie:
Tag(s):