woensdag, 21. december 2011 - 17:30

Demo scholieren Museumplein tegen 'ophokken'

Amsterdam

Het Landelijk Aktie Komitee (LAKS) heeft woensdagmiddag met groot succes een staking van 10.000 scholieren georganiseerd. De scholieren demonstreerden tegen de ophokuren die met het huidige wetsvoorstel onderwijstijd alleen maar zullen toenemen.

Chanine Drijver, voorzitter LAKS: “Geweldig dat we met zo’n groot aantal scholieren de Eerste Kamer duidelijk kunnen maken dat deze wet niet helpt tegen de ophokuren, en slecht is voor de onderwijskwaliteit.”

De JOVD (jongerenpartij van de VVD) heeft tijdens het scholierenprotest duidelijk gemaakt dat ze het volstrekt oneens waren met haar moederpartij. Zij zullen de Eerste Kamer op de dreigende problemen wijzen, en hen vragen tegen het wetsvoorstel te stemmen. Drijver: “Daarmee zal het wetsvoorstel niet doorgaan, en overwinnen de scholieren in plaats van de ophokuren. Nu kan de Eerste Kamer echt niet meer om ons heen!”

Drijver vervolgt: “De staking verliep relatief rustig, en het programma werd vlot afgewerkt. Bij het vertrek van de scholierenmassa waren er enkele onregelmatigheden, maar door een constructieve samenwerking van het veiligheidsteam van het LAKS en de politie hebben zich geen grote problemen voorgedaan.”

In 2007 kwamen de scholieren ook al in actie tegen de ophokuren. Naar aanleiding hiervan is Commissie Cornielje een onderzoek gestart, waaruit als belangrijkste advies een norm van 1000 lesuren per jaar naar voren is gekomen.

Deze haalbare norm heeft de minister overgenomen in haar wetsvoorstel. Het gehele onderwijsveld reageerde dan ook geschokt op het plotselinge voorstel van het Tweede Kamerlid Beertema om deze urennorm in het wetsvoorstel aan te passen tot 1040 uur.

Om voor het gehele wetsvoorstel genoeg stemmen te krijgen in de Tweede Kamer heeft de minister de 1000-urennorm als wisselgeld gebruikt. “Vandaag hebben we opnieuw met schoolgaand Nederland laten weten dat de 1040-urennorm niet haalbaar is. We gaan er vanuit dat de Eerste Kamer dit wetsvoorstel met overtuiging verwerpt,” aldus Drijver.
Provincie:
Tag(s):