vrijdag, 18. november 2011 - 18:42

Dichte mist zorgt voor aanvaringen

Door de dichte mist vonden vrijdagochtend twee aanvaringen plaats, zo meldt het KLPD.

Zo kwamen op het Markermeer ter hoogte van Lelystad rond 09.30 uur een lege (spijsolie)tanker en een geladen zandschip met elkaar in botsing. Door de mist was het zicht op dat moment minder dan 300 meter. Er vielen geen gewonden en er was geen sprake van uitstroom. Wel liepen beide schepen schade op.

Uit onderzoek van de Waterpolitie unit IJsselmeer/Friese Wateren bleek dat de bemanningsleden geen alcohol hadden genuttigd en er geen sprake was van een technisch gebrek. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er mis is gegaan.

Even daarvoor zo rond 09.00 uur was er een aanvaring geweest op de Lek ter hoogte van Lekkerkerk. Daar ontstond een botsing tussen een lege duwbak en een met cellulose geladen vrachtschip. Door de dichte mist was er een zicht van minder dan 200 meter. Er vielen geen gewonden.

Beide schepen raakten zwaar beschadigd. Zo was bij de duwbak een gat in de kop ontstaan en maakt deze water. De duwbak kwam over het dek van het vrachtschip en ramde daar onder andere een kraan en de radarinstallatie. De duwbak bleef wel drijven.

De certificering van beide schepen is door Inspectie Verkeer en Waterstaat ingenomen en zal na reparatie weer worden verleend. Uit onderzoek van de Waterpolitie bleek dat de bemanningsleden geen alcohol hadden genuttigd. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er mis is gegaan.
Provincie:
Tag(s):