donderdag, 14. april 2011 - 16:51

Dick Haveman en Renske Hekman dodelijke slachtoffers Baflo

Baflo

Tijdens een persconferentie is de identiteit van de omgekomen agent en jonge vrouw bekend gemaakt. De agent is de 48-jarige Dick Haveman uit Godlinze en werkzaam als motorrijder bij het verkeershandhavingsteam en bij een aanhoudingseenheid.

De vrouw die dood werd gevonden in de woning aan de is de 29-jarige Renske Hekman die werkzaam was in de zeehondencrèche in Pieterburen. De vrouw was zeebiologe en twee jaar werkzaam bij de crèche. Op de website van de zeehondencreche laat men weten aangeslagen te zijn door de dood van Renske.

Steun uit andere politieregio's
Korpsbeheerder Peter Rehwinkel zei tijdens de bijeenkomst dat zij veel steun krijgen van andere politieregio's. Vooral de regio's Drenthe en Fryslân staan het Groninger korps bij met mankracht.

22-jarige gewonde agente
Korpschef Oscar Dros liet weten dat het met de 22-jarige agente die gewond raakte bij het incident, naar omstandigheden goed gaat. Zij raakte lichtgewond en mocht gisteravond het ziekenhuis weer verlaten. Tijdens de schotenwisseling raakte eveneens een 72-jarige man uit Baflo gewond. Ook deze maakt het na omstandigheden goed.

Verdachte uitgeprocedeerde asielzoeker
Uit onderzoek blijkt dat de 25-jarige verdachte een uitgeprocedeerde asielzoeker is. De man is bij zijn aanhouding gewond geraakt en ligt nog in het ziekenhuis. De verdachte is inmiddels inverzekering gesteld en zal vrijdag voorgeleid worden aan de rechter-commissaris om het voorarrest met 14 dagen te verlengen. De man had al een justitieel verleden. Hij zou zicht schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten in 2006 en 2007. Welke strafbare feiten de man gepleegd heeft wil justitie niet zeggen.

Voortgang van het onderzoek
Politie en Justitie gaan er vanuit dat Dick Haveman met zijn eigen dienstwapen om het leven is gekomen. Tijdens het onderzoek is alleen een vuurwapen van de politie aangetroffen en geen ander vuurwapen. Haveman was tijdens het incident in dienst en was in burger gekleed.

Over de doodsoorzaak van Renske Hekman wil justitie nog geen mededelingen doen, anders dan dat zij door geweld om het leven is gekomen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door 40 medewerkers van de politie die veelal afkomstig zijn de van regiopolitie Fryslân en Drenthe. Ook de Rijksrecherche doet onderzoek naar het schietincident. Dit is gebruikelijk als er is geschoten door agenten.
Provincie:
Tag(s):