maandag, 14. november 2011 - 13:18

Dieren blijven lijden tijdens lange veetransporten

Het Directoraat-Generaal voor Gezondheid en Consumentenbescherming (DG SANCO) van de Europese Commissie heeft een rapport vrijgegeven over veetransporten in de EU, waarin bestaande problemen erkend. Verwachte maatregelen blijven echter uit.

De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters reageert teleurgesteld: ‘Hiermee wordt voorbij gegaan aan de wens van bijna 900.000 burgers en 75 Europarlementariërs om veetransporten te beperken tot maximaal 8 uur.’

Het rapport, dat waarschijnlijk dit jaar wordt gepubliceerd, analyseert en erkent tekortkomingen van de huidige regelgeving en bevestigt dat er nog steeds ernstige problemen bestaan op het gebied van dierenwelzijn tijdens veetransporten . Helaas wordt geen oplossing aangedragen om dit te verbeteren. ‘Het rapport is voor niets vertraagd,’ zegt Barbara van Genne, Hoofd Campagnes bij Stichting Vier Voeters. ‘Dieren zullen blijven lijden tijdens transporten’.

Nog altijd wordt een groot aantal dieren levend en onder slechte omstandigheden vervoerd in Europa, om aan het eind van de reis te worden geslacht. De reisduur kan wel oplopen tot meerdere dagen, waarvan sommige dieren 24 uur achter elkaar vervoerd mogen worden, zonder rust. De dieren worden dicht op elkaar gepropt in de transportwagens en blijven verborgen voor de buitenwereld.

Vier Voeters wil deze transporten beperken tot een maximum van 8 uur, om onnodig lijden te voorkomen. Daarom steunen wij de petitie www.8hours.eu van Animals Angels, een internationale organisatie die in samenwerking met de Deense Europarlementariër Dan Jörgensen honderden gevallen documenteerde van lijdende dieren tijdens transporten.

Bijna 900.000 mensen hebben al hun steun uitgesproken, net als 75 Europarlementariërs, waaronder de Nederlander Bas Eickhout. Er wordt verwacht dat op 5 januari 2012 1 miljoen handtekeningen overhandigd kunnen worden.

Jörgensen: ‘Al meer dan 20 jaar hebben zowel het Europese Parlement als miljoenen burgers met regelmaat gevraagd om maximaal 8 uur durende transporten. Met de hernieuwde steun van bijna 1 miljoen burgers en Europarlementariërs uit 19 landen, zullen wij ons de komende weken inzetten om het lijden van dieren tijdens transporten te beëindigen.’
Provincie:
Tag(s):