maandag, 31. januari 2011 - 17:52 Update: 08-07-2014 0:31

Digitale Kieskompas woensdag weer te raadplegen

Amsterdam

Vanaf woensdag 2 februari kunnen kiezers weer gebruik maken van het Kieskompas om te zien welke partij het beste bij hen past. ‘Kieskompas vergelijkt de mening van de kiezer met de standpunten van alle politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen per provincie’, meldt de Vrije Universiteit Amsterdam maandag.

Geen plat stemadvies
Kieskompas laat de gebruiker zien met welke politieke partij hij de meeste overeenkomst heeft. Gebruikers worden niet gedwongen in zwart-wit termen vragen te beantwoorden, maar kunnen aangeven in welke mate zij het eens zijn met een stelling.

Ook kan iedere gebruiker aangeven welke onderwerpen voor hem of haar het belangrijkste zijn en op ieder afzonderlijk onderwerp bekijken welke partij het meest overeenkomt met de eigen politieke voorkeur. Het Kieskompas is voor tien provincies beschikbaar: Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Een hogere opkomst?
Door kiezers beter te informeren waar partijen voor staan en vooral de onderlinge verschillen tussen partijen duidelijk te maken hoopt Kieskompas bij te dragen aan een hogere opkomst. Ook wordt met het Kieskompas duidelijk over welke belangrijke onderwerpen de provincies besluiten nemen.

Uitkomst belangrijk voor samenstelling Eerste Kamer
Bij de Provinciale Staten worden niet uitsluitend de volksvertegenwoordigers in iedere provincie bepaald. In zogenaamde ‘getrapte verkiezingen’ wijzen de gekozen Provinciale Statenleden de senatoren aan. Deze verkiezing is dit jaar extra van belang, omdat het huidige kabinet-Rutte geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

Premier Rutte heeft alle kiezers al opgeroepen VVD, CDA of PVV te stemmen om ervoor te zorgen dat het kabinetsbeleid niet strandt in de Senaat. De oppositie zal er alles aan doen om deze meerderheid te voorkomen. Deze strijd om de meerderheid maakt deze verkiezing extra spannend.

De komende weken houdt Kieskompas samen met Synovate/Politieke Barometer de vinger aan de pols van de Nederlandse samenleving en doet regelmatig verslag van de wetenschappelijke bevindingen.

Kieskompas reist door het land
Bedenker en maker van het Kieskompas VU-politicoloog André Krouwel reist 2 februari door het land om in verschillende provincies de aftrap te geven voor de campagne. De komende weken doet Kieskompas alle provincies aan en leidt debatten tussen lijsttrekkers van de deelnemende partijen.

Kieskompas Provinciale Statenverkiezingen is vanaf 2 februari te vinden op www.kieskompas.nl.
Categorie:
Tag(s):