Dat schrijft de Telegraaf zaterdag. De krant baseert dit op meldingen van docenten van de grootste opleidingen Economie en Management. Zeker 60 docenten hebben het vertrouwen in het college van bestuur opgezegd.
Er zou bij deze opleidingen een angstcultuur heersen. Docenten zouden onder druk gezet worden om studenten toch te laten slagen ook al hebben ze niet voldoende gepresteerd. Het voortbestaan van opleidingen, waaronder International Business School en de Johan Cruijff University, staat hierdoor onder druk, zo blijkt uit gesprekken en vertrouwelijke stukken die in bezit zijn van de krant.
Het bestuur staat onder leiding van oud-staatssecretaris Jet Bussemaker. Zij laat in de Telegraaf weten dat zij op de hoogte is van de problemen. 'Wij grijpen nu noodzakelijkerwijs in. De kwaliteit van deze opleidingen staat onder druk. We schrappen daarom tussenlagen van managers en er ligt een verbeterplan. Logisch dat docenten dit als onprettig ervaren.'
In 2010 raakte hogeschool Inholland nog in opspraak. Daar mochten studenten met een studievertraging simpele alternatieve afstudeeropdrachten doen, terwijl bestuurders onderwijsgelden opstreken. Oud-CNV-bestuurder Doekle Terpstra werd aangesteld om orde op zaken te stellen. Sinds het bekend worden van de fraude is de studenteninstroom flink gedaald.
Update
Geen fraude
Op BNR-radio reageerde Jet Bussemaker, rector van de HvA, op het nieuws
van de diplomafraude. Zij meldde dat er geen signalen van diplomafraude zijn geconstateerd.
Bussemaker legde uit: "Naar aanleiding van alles wat bij InHolland is gebeurd, heeft de inspectie onderzoek gedaan en hebben we zelf onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat er geen signalen waren van diplomafraude. Wat niet wegneemt dat we een onafhankelijke commissie instellen om alsnog een nader onderzoek in te stellen."