vrijdag, 13. mei 2011 - 21:30

Dit jaar twee zeearendjongen in de Oostvaardersplassen

Lelystad

De zeearenden (Haliaeetus albicilla) uit natuurgebied de Oostvaardersplassen hebben dit jaar twee jongen. Staatsbosbeheer heeft vanmorgen de jonge zeearenden geringd. Dit is het zesde opeenvolgende jaar dat het zeearendpaar in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere met succes broedt.

In 2008 waren er ook twee jongen, dus er zijn inmiddels acht jongen voortgebracht. Een van de vogels uit 2008 wordt veelvuldig in het Lauwersmeer gesignaleerd, het is nog niet met volledige zekerheid te stellen of dit een van de daar broedende vogels is. Er zijn in Nederland voor het eerst twee plekken waar de zeearend met succes broedt, in de Oostvaardersplassen en in het Lauwersmeer.

Het ene jong weegt 3,6 kilo en is een vrouwtje. Het andere jong weegt 3,2 kilo en is een mannetje. Zeearendvrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. De vogels zijn in goede gezondheid. De jongen werden geringd, en uitgebreid onderzocht. Vogels worden geringd om meer informatie te krijgen over verspreiding, vestiging en leeftijd.

Het was geen eenvoudige opdracht om de zeearend te ringen. Het nest ligt in het moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen. Het is een stevig nest met een diameter van 2,24 m
Provincie:
Tag(s):