woensdag, 20. april 2011 - 13:23 Update: 04-10-2018 13:46

Doodgeschoten agent met korpseer herdacht

Groningen

In de Martinikerk in Groningen nemen collega's op emotionele wijze afscheid van de 48-jarige politieagent Dick Haveman die tijdens een incident in Baflo om het leven kwam. Naast collega's van de regiopolitie Groningen, zijn enkele honderden collega's uit het land om Haveman de laatste eer te bewijzen.

Op verzoek van de familie reed men, voorafgaand aan de herdenkingsdienst, langs de plaatsen waar Haveman dienst had gedaan in zijn carrière bij de politie.

Vanaf zijn woonplaats Godlinze reed de stoet, met het lichaam van Haveman, langs het politiebureau in Delfzijl, om vervolgens langs de voormalig standplaats verkeershandhavingsteam aan de Sontweg in Groningen te rijden. Via het hoofdbureau aan de Rademarkt en het politiegebouw aan de Schweitzerlaan, eindigde de stoet bij de Martinikerk.

Bij de Martinikerk aangekomen werd Haveman door collega's van de aanhoudingseenheid de kerk binnen gedragen met over zijn kist een Nederlandse vlag. Achter de kist werd de motorhelm van Dick Haveman gedragen die in de kerk op zijn kist werd gezet.Tijdens de herdenking nam de schoonzus van Haveman als eerste het woord en omschreef Dick als een goed mens. Twee klasgenoten van Dick Haveman tijdens de politieopleiding droegen een gedicht voor die hij kreeg bij zijn diploma uitreiking.

Minister Opstelten van veiligheid en justitie zei tijdens zijn toespraak dat het een zeldzaamheid is dat een agent tijdens zijn werk om het leven komt, maar dit blijft altijd een schokgolf geven. Opstelten kende Haveman ook persoonlijk en heeft destijds Haveman beëdigd als agent bij de gemeentepolitie Delfzijl.

Dick Havenman kwam woensdag 13 april j.l. om het leven nadat hij werd neergeschoten in Baflo. Haveman en enkele collega's reageerden op een melding van huiselijk geweld. Hier bleek een 29-jarige vrouw om het leven te zijn gebracht.In de daarop volgende klopjacht op de verdachte, trof Haveman de man aan. Wat hierop volgde is nog niet helemaal duidelijk, maar de verdachte kreeg Havemans dienstwapen in handen en schoot hiermee de agent dood.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: