woensdag, 26. oktober 2011 - 20:25

'Doordacht gebruik antibiotica van levensbelang'

Den Haag

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy roept de Europese Commissie op volgende maand een concreet stappenplan te presenteren om overmatig en verkeerd gebruik van antibiotica tegen te gaan.

Volgens Gerbrandy moet er snel een einde komen aan preventief gebruik van antibiotica in de veehouderij. Varkens, koeien en kippen krijgen te veel binnen, en dat komt allemaal in ons eten terecht.

'Overmatig gebruik van antibiotica is zeer gevaarlijk', stelt Gerbrandy. 'Als we het antibioticagebruik niet drastisch verminderen, kunnen veelvoorkomende infecties straks niet meer worden behandeld.' Op dit moment sterven er in Europa ieder jaar 25.000 mensen aan de gevolgen van bacteriële infecties die vanwege resistentie niet meer met antibiotica zijn te bestrijden.

De Europese Commissie presenteert op 18 november, Europese antibioticadag, haar vijfjarenstrategie voor het Communautaire antibioticumbeleid. Het Europees Parlement roept de Commissie in een resolutie op snel met concrete maatregelen te komen. Volgens Gerbrandy kan Europa een voorbeeld nemen aan Denemarken. "Daar liep het antibioticagebruik door overheidsingrepen drastisch terug." Het Parlement stemt donderdag over de resolutie.
Provincie:
Tag(s):