maandag, 11. april 2011 - 19:40

Doorzoekingen bouwbedrijven in kader grootschalig fraudeonderzoek

Drenthe

Maandagmorgen doorzochten politie, FIOD en belastingdienst zes panden in zuidoost Drenthe en noord Overijssel. De doorzoekingen houden verband met een groot fraudeonderzoek en stonden onder leiding van een Rechter Commissaris.

Naast meerdere computers en veel administratie zijn onder andere personenauto’s en aanhangwagens in beslag genomen. Verdachten zijn niet aangehouden.

Bij de doorzochte panden gaat het om woningen en bedrijfspanden. Ze bevinden zich aan de Langestraat en de Industriestraat in Klazienaveen, aan De Huizen en de Stichtingstraat in Zwartemeer, aan de Steenbakkersweg in Erm en aan de Marconiestraat in Dedemsvaart.

Fraude
De doorzoekingen zijn onderdeel van een onderzoek door politie, FIOD en belastingdienst naar grootschalige faillissementsfraude, belastingfraude (omzet en inkomsten) en pay-rollfraude, gepleegd door meerdere bedrijven die hoofdzakelijk actief zijn of waren in- of ten behoeve van de bouw- en aannemingssector. Het onderzoek startte begin dit jaar n.a.v. meerdere aangiften. Al snel was duidelijk dat het hier om een omvangrijke zaak ging rondom meerdere bestaande en inmiddels failliet verklaarde bedrijven. Door de frauduleuze handelingen zijn bedrijven voor aanzienlijke bedragen benadeeld. Het verdere onderzoek moet duidelijkheid brengen over het precieze aantal benadeelden en het totale fraudebedrag.

Doorzoekingen
Het doel van de doorzoekingen was de inbeslagname van administratieve gegevens ten behoeve van het onderzoek en het leggen van conservatoir beslag op waardevolle goederen ten behoeve van een strafrechtelijk financieel onderzoek (ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel). Fiscale en digitale experts van de betrokken opsporingsdiensten verrichtten de doorzoekingen waarbij ze ondersteuning kregen van de BRNON (bovenregionale recherche noordoost Nederland) en de politie IJsselland.

In beslag genomen werden veel administratieve bescheiden, computers, een kopieer- en faxapparaat, drie personenauto’s, een autoambulance, een open aanhangwagen en meerdere kleinere goederen.

Het verdere onderzoek richt zich nu voornamelijk op het onderzoeken van de in beslag genomen administratie en digitale bestanden. Zodra alles duidelijk is zullen de rechtspersonen achter de ondernemingen als verdachte worden gehoord.
Provincie:
Tag(s):