donderdag, 14. april 2011 - 19:46

Dreigtweets zijn strafbaar

Den Haag

Politie en OM nemen bedreigingen serieus en vinden deze ernstig. De bedreigingen verwijzen naar een zeer schokkende gebeurtenis waar iedereen meteen een beeld van heeft. Dit leidt tot een gevoel van onveiligheid bij burgers.

Het verzenden van dreigtweets is hetzelfde als iemand in persoon bedreigen en is dus strafbaar. De politie is hier zeer alert op, zogenaamde internet-surveillanten zijn actief op zoek naar dergelijke berichten binnen social media en doen altijd onderzoek naar de verzender hiervan. Ook wordt de verzender aangehouden en worden de kosten van de politie-inzet op hem verhaald.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag zal personen die verdacht worden van het uiten van bedreigingen die verwijzen naar de schietpartij in Alphen voor de rechter brengen op zogenaamde themazittingen.

Op woensdag 29 juni en woensdag 6 juli zullen er aparte themazittingen worden gehouden.

Donderdag zijn twee mannen voor de rechter-commissaris geleid die ervan worden verdacht bedreigingen te hebben geuit die verwijzen naar de schietpartij in Alphen.
Het gaat om een 17-jarige jongen uit Leiden. Hij werd maandag 11 april aangehouden. Hij wordt ervan verdacht via Twitter te hebben gedreigd te gaan schieten bij een supermarkt in zijn buurt. De supermarkt deed hiervan aangifte. Hij is geschorst en zal zich tijdens een themazitting voor de rechter moeten verantwoorden.

Ook moest een 29-jarige man uit Leiden voor de rechter-commissaris komen. Hij wordt er van verdacht op maandag 11 april op het Kooiplein in Leiden voor de deur van een supermarkt te hebben gedreigd met een zelfde situatie als in Alphen. Hij is door de rechter-commissaris geschorst en zal op woensdag 6 juli voor de rechter moeten komen.
Provincie:
Tag(s):