maandag, 28. november 2011 - 21:14

Drents drinkwater niet duurder in 2012

Regio

In een tijd waarin alles duurder wordt, gaat de prijs voor drinkwater volgend jaar niet omhoog. Een gemiddeld huishouden in Drenthe betaalt voor 1000 liter water precies hetzelfde als in 2011. De aandeelhouders van WMD, de provincie Drenthe en de Drentse gemeenten, hebben met de tarieven ingestemd. Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) is daarmee een van de goedkoopste waterleidingbedrijven van Nederland.

De prijs voor drinkwater bestaat uit twee delen; vastrecht € 52,00 per jaar en een variabel bedrag voor de hoeveelheid water die u gebruikt € 0,75 per m³, exclusief belasting. Daarvoor pompt WMD het water op, zorgt voor betrouwbare kwaliteit en transporteert het naar uw huis. Zodat u elke dag schoon drinkwater uit de kraan heeft.

De prijs voor drinkwater bestaat niet alleen uit een vergoeding voor het waterleidingbedrijf. Bijna een kwart van de prijs zijn overheidsheffingen zoals belasting op leidingwater, grondwaterbelasting en BTW (6%). Het kabinet heeft het voornemen om de rijksbelasting op grondwater af te schaffen per 1 januari 2012. Voor een Drentse klant met een gemiddeld gebruik zou dat een voordeel van zo’n € 20,00 kunnen betekenen.

Het gemiddelde watergebruik in Nederland daalt. Dat komt doordat wasmachine, vaatwasser en toilet zuiniger zijn met water. We gaan de laatste jaren minder in bad, maar staan wel vaker en langer onder de douche. We gebruiken dagelijks gemiddeld 121 liter drinkwater per persoon om te drinken, wassen, schrobben en spoelen. Dat zijn zo’n 12 volle emmers water per dag. Het meeste water gaat op aan douche (35%).

Water is een eerste levensbehoefte en moet ook in de toekomst zonder problemen voor iedereen bereikbaar en beschikbaar blijven. WMD gebruikt inkomsten om de kwaliteit van het drinkwater op een hoog niveau te houden en scherpe tarieven te bieden. WMD investeert daarom jaarlijks in hightech waterproductiebedrijven en waterinfrastructuur. Voor de klant van morgen wil WMD de drinkwater- kwaliteit waarborgen door te investeren in bescherming van het grondwater, veiligheid van het drinkwater en klanttevredenheid.
Provincie:
Tag(s):