donderdag, 8. december 2011 - 22:17

Drents museum haalt Dode-Zee rollen in 2013 naar Assen

Assen

Het Drents Museum is er opnieuw in geslaagd om een uniek archeologisch fenomeen van wereldformaat naar Nederland te halen.

In 2013 zal er een grote tentoonstelling over de befaamde Dode Zeerollen te zien zijn in Assen. De tentoonstelling laat originele Bijbelse manuscripten en objecten zien uit de 3de eeuw voor Chr. tot de 1ste eeuw na Chr. en alternatieve teksten die niet in de Bijbel terecht zijn gekomen.

De teksten op deze wereldberoemde rollen geven ons onschatbare informatie over de geschiedenis en cultuur uit de periode waarin belangrijke kenmerken van het Jodendom en Christendom gevormd werden.

Verder worden er objecten getoond uit het oude Judea, uit de nederzetting van Qumran (de plaats waar de rollen gevonden zijn) en uit Jeruzalem. De Dode Zeerollen worden samen met het grafcomplex van Toetanchamon in Egypte en het Chinese Terracotta Leger in Xi’an als één van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20ste eeuw beschouwd.

De tentoonstelling zal exclusief voor Nederland in het Drents Museum te zien zijn. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met het Qumran Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, één van de internationaal erkende instituten dat onderzoek doet naar de Dode Zeerollen.

De tentoonstelling past in het beleid van het Drents Museum dat zich vooral wil profileren met tentoonstellingen over internationale archeologie. Het museum presenteerde eerder al succesvolle archeologische tentoonstellingen als ‘Het Terracotta Leger van Xi’an’ in 2008 en ‘Goud uit Georgië’ in 2010.

Op dit moment is de grote tentoonstelling ‘De Gouden Eeuw van China’ te zien. Het museum, dat op 16 november jongstleden door Hare Majesteit Koningin Beatrix heropend is na een grote verbouw en de bouw van een nieuwe museumvleugel, zal verder gaan met het presenteren van spraakmakende tentoonstellingen, zoals Vikingen in 2012, de Dode Zeerollen in 2013 en Mummies in 2014.
Provincie:
Tag(s):