dinsdag, 1. maart 2011 - 16:54

Drentse Innovatieprijs Cultuur inspireert mensen uit het hele land

Regio

Kunst & Cultuur Drenthe en Stichting STEEN hebben de nominaties bekend gemaakt voor de Innovatieprijs Cultuur 2011. Uit de dertig ideeën die zijn binnengekomen voor de nieuwe inrichting van De Nabershof in Emmen zijn de plannen van Kostijn Koning, Eddy Verbeek en vier studenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein geselecteerd.

De Nabershof is een Saksische boerderij uit 1681. Om de Nabershof te behouden moet het traditionele museale karakter van de boerderij veranderen. De ideeën in het kader van de Drentse Innovatieprijs Cultuur kunnen daar aan bijdragen. Het beste plan wordt woensdag 16 maart tijdens het Kunst en Cultuur Gala Drenthe bekend gemaakt en beloond met een bedrag van 2500 euro en een glassculptuur.

Kostijn Koning volgt in zijn plan Het Labyrint de geschiedenis vanaf het heden tot de oudste bewoning van de Hondsrug. De aanleg van een labyrint moet een letterlijk pad door de tijd worden. Het Volk van Grada speelt een hoofdrol in het plan en bezoekers doen actief mee. Belangstellenden kunnen ervaren hoe spannend, lekker en lastig het leven ooit was. Dus zelf een trekschuit door het water trekken, boogschieten en een hunebed bouwen. Bij de aanleg van het Labyrint mét openluchttheater wordt aan Emmenaren gevraagd een ‘steentje bij te dragen’.

Erik van den Berg, Rick van Wezel, Jeroen Holzhauer en Judith Lenders zijn studenten aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Tijdens hun studie hebben zij de geschiedenis van de Emmer Es in kaart gebracht. De studenten willen de historische landbouwmethoden vanaf de Steentijd terugbrengen in de omgeving van de Nabershof en het gebied het karakter geven van een openluchtmuseum. Zij hebben dit uitgewerkt in drie scenario’s waarin mogelijkheden worden geschetst van thema- en educatieactiviteiten en een informatiecentrum met kinderboerderij.

Architect Eddy Verbeek wil dat de locatie Nabershof wordt opgenomen in een regionaal wandel- en fietsroutenetwerk langs culturele ankerpunten. In een nieuw te bouwen paviljoen komt een educatiecentrum, een kindvriendelijk restaurant met streekeigen producten en een buitentheater. Het paviljoen krijgt de vorm van een voetafdruk (footprint). Verbeek laat in zijn plan educatie, cultuur en culinair samensmelten.

Een deskundige Drentse jury heeft de inzendingen op zes onderdelen beoordeeld. Niet alleen is gekeken naar originaliteit, maar ook naar het behoud van het karakter en de structuur van De Nabershof, de Es, het langgraf en de volkstuinen. Tevens is gekeken of het idee ook onderscheidend genoeg was en daarmee de culturele infrastructuur van Drenthe versterkt.

De genomineerden voor de Innovatieprijs worden begin deze maand voorgelegd aan de landelijke jury met Ryclef Rienstra, directeur van de VandenEnde Foundation, Jurienne Ossewold, lector media/interactie & narratie, Hans Haerkens, VNO/NCW, Henk Scholten, directeur Theater Instituut Nederland en Sicko Heldoorn, burgemeester van de gemeente Assen.

Het Kunst en Cultuur Gala en de Culturele Prijzen van Drenthe zijn een initiatief van Biblionet Drenthe, CBK Drenthe, K&C, RTV Drenthe, schouwburg Ogterop, theater De Kolk, theater De Muzeval en theater De Tamboer. De organisatie van het Gala ligt in handen van K&C. Naast de Innovatieprijs worden 16 maart ook de Talentprijs en Aanmoedigingsprijs uitgedeeld. De bekendmaking en de overhandiging van de Cultuurprijzen vindt plaats tijdens een feestelijke Gala in Schouwburg Ogterop in Meppel.
Provincie:
Tag(s):