woensdag, 2. maart 2011 - 20:56

Drentse jongeren dupe van omvangrijke bankpasfraude

Coevorden/Emmen

Politie Drenthe waarschuwt voor fraude met bankpassen. Met name in het gebied rondom de steden Emmen en Coevorden zijn de afgelopen tijd veel aangiftes opgenomen van jongeren die betrokken zijn geraakt bij bankpasfraude.

De oplichtingszaak is aan het licht gekomen nadat er vanaf medio december vorig jaar verscheidene meldingen van vermiste bankpassen bij de politie waren binnengekomen. Ook werden er verscheidene meldingen gedaan van jongeren waarvan, door voor hen onbekende redenen, de bank hun rekening had geblokkeerd. Door alle meldingen bij elkaar te leggen is nu duidelijk geworden dat er op grote schaal fraude met deze bankpassen wordt gepleegd.

Er zijn tot op heden ruim 30 jongeren in de leeftijd 16-20 jaar uit Zuid-Oost Drenthe betrokken geraakt bij deze vorm van bankpasfraude. Hun bankpas en pincode werd onder valse voorwensen of onder bedreiging met geweld afhandig gemaakt. Deze bankrekeningen werden vervolgens gebruikt om gestolen geld weg te sluizen. Dit gestolen geld wordt met name buit gemaakt bij andere gedupeerden in het land, welke gereageerd hebben op valse emails, de zogenaamde phishing e-mails. Deze emails lijken te komen van hun bank, maar door op deze e-mails te reageren worden persoonlijke gegevens van de rekeninghouders bij verzenders bekend. Daardoor krijgt men toegang tot de bankrekening van de gedupeerden. Er wordt geld van deze rekening afgehaald en gestort naar de rekeningen van de jongeren waarvan hun bankpas afhandig is gemaakt. Van deze rekeningen wordt vervolgens het geld contant afgehaald door de ronselaar, die er met het geld vandoor gaan.

De politie is de komende maanden druk met het onderzoek naar deze zaken. Er moeten veel slachtoffers en getuigen gehoord worden. Toch wil de politie in dit stadium van het onderzoek de jongeren al waarschuwen om onder geen beding je bankpas en rekeninggegevens af te staan.
Provincie:
Tag(s):