dinsdag, 19. april 2011 - 11:51 Update: 08-07-2014 0:59

Drie dagen vol tophandbal in een mooie ambiance

Leek

Nederland staat van 4 — 14 augustus volledig in het teken van handbal. De beste talenten van Europa komen dan naar Nederland voor het EK dames <19. Het Nederlands team, dat vorig jaar de bronzen medaille wist te veroveren op het WK, start haar voorbereiding op dit EK in Leek van 26 — 28 april a.s.

Bondscoach Monique Tijsterman kijkt uit naar het EK <19 Voorbereidingstoernooi dat plaatsvindt in het Sportcentrum Leek. “Ik verwacht dat het een mooi toernooi wordt! De faciliteiten in Leek zijn uitstekend en we hebben drie goede tegenstanders, waarvan Noorwegen natuurlijk een echt topland is. Zij werden op het WK <18 vorig jaar tweede, net boven ons, en op het EK senioren wonnen zij goud. Ook Rusland is een land dat altijd goed meedraait en ook daar verwacht ik goede tegenstand van. Van China weten we minder. Zij komen met een seniorenteam in opbouw, dus ook relatief jong.”

Toptalent Lois Abbing is inmiddels al een vaste waarde in de seniorenploeg van bondcoach Henk Groener en doet het goed bij haar Duitse club VfL Oldenburg, dat nog altijd kans maakt op de Duitse landstitel. Voor het EK <19 Voorbereidingstoernooi is ze even terug in haar geboorteregio. “Het is zeker leuk om voor eigen publiek te spelen,” zegt Abbingh, “zeker nu ik in Duitsland handbal en vrienden en familie minder kans krijgen om mijn wedstrijden te zien. Hier dichtbij, in Groningen, begon mijn handbalcarrière. Bij V&S ging ik van jongs af aan handballen. Mijn ouders hebben ook allebei in de eredivisie gespeeld, dus het handbal is echt met de paplepel ingegoten. Een andere sport heb ik nooit gespeeld.”Tijdens het toernooi vindt op 27 april de loting voor het EK <19 en de loting voor kwalificatie voor het EK dames senioren (van 2 — 16 december ook in Nederland) plaats in Kasteel Nienoord in Leek. Dit is een spannend moment voor het talententeam van Tijsterman. “In het Paasweekend zijn de kwalificatietoernooien voor het EK<19. Dan weten we welke landen zich gekwalificeerd hebben en kunnen we gaan kijken welke tegenstanders we kunnen verwachten. Natuurlijk is het spannend te zien wat er uit de bus komt en heb ik wel een ideaalplaatje. Maar voordat de landen bekend zijn, is daar nog niets over te zeggen.”
Categorie:
Tag(s):