donderdag, 3. maart 2011 - 8:36

Drie Nederlandse militairen in handen van Kadhafi

Den Haag

In Libië zijn zondag drie Nederlandse militairen van de marine gevangengenomen door het leger van Kadhafi.

Het drietal was met een helikopter vanaf marinefregat Tromp in een Lynx-helikopter naar de stad Sirte gevlogen om twee evacués op te halen, onder wie een Nederlander.

Na de landing werd het drietal overmeesterd en gevangengenomen. In het radio1 journaal zei Rutte dat hij weinig kwijt wilt over de kwestie. Het kabinet had de zaak liever geheim gehouden. "We zijn het meest gebaat bij totale geheimhouding", aldus de premier.

Defensie had voor de operatie géén toestemming gevraagd aan de Libische autoriteiten. Dat gold ook voor de Britse commandotroepen die het afgelopen weekend wel met succes zo’n 150 mensen uit het land wisten te bevrijden.

De twee evacués zijn door de Libiërs overgedragen aan de Nederlandse ambassade in Tripoli. Zij hebben het land inmiddels veilig kunnen verlaten.
Op dit moment wordt door Den Haag en Defensie intensief overleg gevoerd met de Libiërs.

Minister van Defensie Hans Hillen en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm laten weten bezorgd te zijn over de militairen die vastgehouden worden en voelen mee met de onzekerheid van de families. De minister: "Het was goed te horen dat de evacués gezond en wel Libië hebben verlaten. Alles wordt in het werk gesteld om ook de militairen zo snel mogelijk veilig het land uit te krijgen."

De families van de betrokken militairen en evacués zijn op de hoogte van de ontwikkelingen. Om veiligheidsredenen is deze informatie niet eerder naar buiten gebracht en worden geen verdere mededelingen gedaan.
Provincie:
Tag(s):