dinsdag, 15. februari 2011 - 18:45

Drijfzandgevaar voor kust Noord-Holland

Bezoekers van het strand aan de kust in Noord-Holland bij Egmond aan Zee en Castricum moeten rekening houden met drijfzand. ‘Rijkswaterstaat heeft het merendeel van de filterbuizen, die deel uitmaken van de Ecobeach-proef op de stranden van Egmond aan Zee en Castricum verwijderd’, meldt Rijkswaterstaat dinsdags.

Ongeveer 50 van de circa 600 filterbuizen zijn nog in het zand aanwezig. Deze zitten erg diep waardoor het moeilijk is deze nu te verwijderen. Rijkswaterstaat onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om de filters te laten zitten of dat ze toch verwijderd kunnen worden.

Drijfzandgevaar
Bij het verwijderen van de filterbuizen zijn diepe kuilen gegraven. Deze kuilen zijn weer gevuld met zand en aangestampt. Deze hebben een zettingsperiode van tien tot veertien dagen nodig om weer net zo stabiel te worden als voor de graafwerkzaamheden. Gedurende de zettingsperiode blijft de kans aanwezig op ontstaan van drijfzand. Het ontstane drijfzand zal door eb en vloed vanzelf verdwijnen. Op het strand staan gele waarschuwingsborden waarop staat ‘gevaar drijfzand’.

Extra inspecties
Rijkswaterstaat en de aannemer houden de veiligheidssituatie intensief in de gaten door extra inspecties op het strand. Rijkswaterstaat adviseert dringend strandgangers alert te zijn en ruiters het strand niet te betreden totdat het zand volledig is gestabiliseerd. Zodra de waarschuwingsborden niet meer op het strand staan is het strand stabiel.

Ecobeach-proef
De Ecobeach-proef heeft van november 2006 tot en met 2010 plaatsgevonden bij Egmond aan Zee en Castricum. In twee proefvakken van drie kilometer lang zijn bij Egmond en ten noorden van Castricum verticale buizen aangebracht die het zand vasthouden dat door de zee wordt aangevoerd. Ecobeach is een samenwerkingsonderzoek van Rijkswaterstaat en BAM om te kijken of de verticale filterbuizen tot een breder strand leiden.
Provincie:
Tag(s):