woensdag, 4. mei 2011 - 16:48

Droogte houdt aan

De Bilt

Voorlopig komt er geen einde aan de droogte. In combinatie met het zonnige en warmere weer neemt het neerslagtekort dan ook verder toe. Het grote neerslagtekort waarmee de maand mei is begonnen wordt gewoonlijk pas in juli of augustus bereikt.

Rekenen we de droge maart mee dan is het tekort nog uitzonderlijker. Hoe de droogte zich de komende tijd verder ontwikkelt hangt uiteraard af van de weersomstandigheden. De komende tien dagen verandert er afgezien van lokale buien, nog weinig en neemt de droogte verder toe. Over het weer op langere termijn zoals de komende zomer zijn nog geen zinnige uitspraken mogelijk. Dat het nog alle kanten op kan blijkt wel uit het verloop in vorige droge periodes.

De huidige neerslagtekorten liggen in de buurt van het tekort over maart- april 2007, toen het voorjaar ook droog en warm was. De droogte manifesteerde zich toen voornamelijk in april. Maart 2007 was natter en ook in de eerste helft van mei en in de zomer viel er toen veel regen. Het zeer droge en warme voorjaar van 2007 eindigde door de overvloedige regen voornamelijk rond half juni wat zomerdroogte betreft als een gemiddeld jaar met aan het eind van de zomer een neerslagtekort van 109 mm.

Oorzaak van het aanhoudend warme, zonnige en droge weer zijn standvastige hogedrukgebieden in onze omgeving. Door zo’n blokkade, die zich de laatste maanden vaker heeft voorgedaan, ontbreekt de westelijke stroming met aanvoer van buien en regengebieden. Afhankelijk van de ligging van het blokkerende hogedrukgebied leidt dit tot grote afwijkingen van het ‘normale’ weer. De geblokkeerde weersituatie zorgde in Groenland de afgelopen weken voor aanzienlijk kouder weer. In het gebied van de Middellandse Zee is het voorjaar koeler en wisselvalliger dan gewoonlijk. Vooral in Portugal en Spanje is de afgelopen weken veel regen gevallen.
Provincie:
Tag(s):