woensdag, 14. september 2011 - 9:43

Drukte door gratis ID-kaart bij gemeente Maastricht

Maastricht

De gemeente Maastricht heeft maandag en dinsdag 250 extra aanvragen afgehandeld voor gratis identiteitskaarten. De Hoge Raad heeft op 9 september jongstleden besloten dat gemeenten geen geld meer mogen vragen voor een identiteitskaart. Om te voorkomen dat burgers lang moeten wachten of niet geholpen kunnen worden, roept de gemeente burgers op een afspraak te maken via telefoon of internet.

De gemeente Maastricht neemt extra personeel aan om de extra hoeveelheid werk aan te kunnen. Het gaat dan om het aanvragen en verstrekken van gratis identiteitskaarten en de afhandeling van bezwaarschriften. Burgers krijgen namelijk met terugwerkende kracht tot 29 juli 2011 het geld dat voor een identiteitskaart betaald is terug. De gemeente neemt hiervoor contact op met de burger.

Voor nieuwe aanvragen geldt vanaf 9 september 2011 dat de gemeente geen leges in rekening brengt voor personen vanaf de leeftijd van 14 jaar. Omdat de identificatieplicht niet geldt voor personen jonger dan 14 jaar, is de ID-kaart voor hen niet gratis. Zij betalen €9,20 voor een identiteitskaart. Mocht later blijken dat de uitspraak van de Hoge Raad ook op hen van toepassing is dan krijgen zij hun geld automatisch terug. Nederlanders die niet in Nederland wonen betalen ongeacht hun leeftijd voor de ID-kaart.
Provincie:
Tag(s):