dinsdag, 7. juni 2011 - 11:10

Drukte verwacht op wegen door lange pinksterweekend

Den Haag

De ANWB verwacht vrijdag 10 juni een drukke avondspits. Dat heeft alles te maken met het lange pinksterweekend. Ook tweede pinksterdag, maandag 13 juni wordt een dag vol files voorspelt de ANWB.

Vorig jaar stond er op de vrijdag voor Pinksteren 450 kilometer file. Toen gingen er zo’n 800.000 Nederlanders voor een paar dagen tussenuit. Dat aantal zal dit jaar nagenoeg gelijk zijn. Wel verwacht de ANWB dat meer mensen in eigen land zullen blijven omdat Pinksteren dit jaar laat valt en in de buurt van de zomervakantie komt.

Ook dit jaar komt de avondspits waarschijnlijk boven de 400 kilometer uit. De langste files verwacht de ANWB op de wegen naar de Veluwe (A1/A50), in Drenthe (A28), rond Arnhem (A12/A50), richting het zuiden (A2/A27) en naar Zeeland. In Limburg zal het dringen zijn rond Landgraaf, waar Pinkpop wordt gehouden. Na 20.00 uur zijn de meeste files opgelost.

Zaterdag 11 en zondag 12 juni valt het mee met de drukte op de weg. Dat wordt anders op tweede pinksterdag, maandag 13 juni. In de ochtend staan er wat files naar attractieparken en meubelboulevards. Bij mooi weer kan het ook druk worden richting kust. In de loop van de middag ontstaan files door terugkerende vakantiegangers en dagjesmensen. Vanuit Zeeland vooral op de A58 en de N57. Op de Veluwe loopt het vast op de A1 en A28. Ook de A12 naar het oosten ontkomt niet aan files.

Pinkpopdrukte
Om de toestroom van bezoekers naar Pinkpop enigszins te stroomlijnen roept de ANWB mensen die met de auto komen op zo veel mogelijk mede-festivalgangers een lift te geven. Als beloning zijn ze verzekerd van een gratis parkeerplek en kunnen ze een gratis autocheck krijgen van de Wegenwacht. Aanmelden kan via samenrijden.nl.

Ook in het buitenland wordt het vrijdag druk. In België is er veel verkeer onderweg naar de de kust via de E40 Brussel - Oostende. In Frankrijk is er vertraging op de uitvalswegen vanuit Parijs naar het westen en zuiden. In Duitsland staan lange files op de wegen rond Hamburg en richting Noord- en Oostzeekust. Ook wordt het druk rond Frankfurt, Neurenberg en München.
Provincie:
Tag(s):