dinsdag, 6. september 2011 - 17:00

Duizend parachutisten bij Airborne Herdenking

Ede

Op zaterdag 17 september vindt voor de 67ste keer de herdenking plaats van de Slag om Arnhem. In Ede landen 1000 parachutisten op de Ginkelse Heide.

Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland. De luchtlandingen geven een beeld van hoe de Mass Drop er in 1944 uit moet hebben gezien. Er komen nog 40 Arnhem Veteranen speciaal over uit Engeland voor deze herdenking. Het 67ste Airborne programma begint om 10.00 uur en duurt tot circa 15.00 uur.

Na de eerste Mass Drop begint de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide, bij het Airborne monument aan de N224. Deze herdenking bestaat uit enkele toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen. De Harmonie Ede verzorgt de muziek en vertolkt de volksliederen.
De herdenking eindigt met het indrukwekkende Highland Cathedral, gespeeld door de Pegasus Pipes and Drums Band uit Barneveld. Daarna worden de luchtlandingen vervolgd.

Bijzonder tijdens deze 67e Airborne herdenking is de sprong van een aantal Nederlandse jongeren tijdens de luchtlandingen. Zij krijgen de kans om de geschiedenis letterlijk te herleven. Na het volgen van een militaire parachutistenopleiding van 10 weken springen zij op 17 september, tijdens de Airborne herdenking, uit een echte Dakota. Na de landing ontmoeten zij de veteranen die het vroeger zelf hebben meegemaakt. De ervaringen van de jongeren worden verwerkt in het programma ‘De slag om Arnhem’ en op 4 en 5 mei 2012 uitgezonden bij BNN.

Er zijn dit jaar geen bijzondere verkeersmaatregelen van kracht. De N224, de weg over de hei, blijft open. Bezoekers kunnen parkeren op de Simon Stevinkazerne. Vanaf daar rijden gratis pendelbussen naar de hei. Bezoekers die met de trein komen, kunnen gebruik maken van de pendelbussen bij de Reehorst. Inwoners van Ede wordt gevraagd om zoveel mogelijk op de fiets te komen.

Mensen die beschikken over een invalidenparkeerkaart kunnen parkeren op het weiland naast de schaapskooi.

Voor deze 67ste herdenking wordt voorbij de schaapskooi een activiteitenveld ingericht. Naast horeca zijn er allerlei activiteiten voor kinderen, die te maken hebben met de Airborne. Voor de ouderen zijn er veel kramen waar Airborne artikelen te zien en te koop zijn. Ter gelegenheid van deze 67ste herdenking komen er veel nieuwe boeken en films uit, zoals de nieuwe documentaire ‘Een hei te ver’, die nieuwe feiten over de verloren Slag om Arnhem aan het licht brengt.

Bezoekers van de Airborne luchtlandingen kunnen mee twitteren met #Airborne. De tweets met deze hashtag worden op een groot scherm vertoond.

De week voorafgaand aan de luchtlandingen staat Ede in het teken van Airborne Feelings. In bioscoop Cinemec gaat op 14 september de documentaire ‘Een hei te ver’ in première. Op donderdagavond 15 september zingen Edenaren en bezoekers samen soldatenliedjes tijdens het gratis evenement Airborne Jazz op de Markt. Daarna treedt het internationale Sgt. Wilsons Army Show op: een spetterende show op muziek uit de jaren ’40 en ’50. Op dezelfde locatie is vrijdagavond de Airborne Taptoe.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.ede.nl, onder de banner ‘Historie leeft - evenementen herfst’.
Provincie:
Tag(s):