donderdag, 29. september 2011 - 13:10 Update: 08-07-2014 0:56

Duurdere kinderopvang leidt tot aanpassing werktijden

Amsterdam

Ten opzichte van de vorige BudgetBarometer is de stemming onder Nederlandse huishoudens over hun financiële situatie nagenoeg onveranderd. Dit is een opvallende uitkomst in deze economisch zeer onrustige tijd.

De onrust op de beurzen raakt de portemonnee van de Nederlandse consument blijkbaar nog niet. Nederlanders zullen naar verwachting volgend jaar hun gedrag aanpassen op de plannen van het kabinet. Duurdere kinderopvang lijkt slecht nieuws voor de arbeidsdeelname. 1 op de 5 ouders zeggen vanwege de bezuinigingen hun werktijden aan te passen. In 3 op de 10 gevallen gaan zij korter werken.

Met de BudgetBarometer meet de ING elk kwartaal de stemming onder de Nederlandse huishoudens over hun eigen portemonnee. De stand van de barometer is in het derde kwartaal uitgekomen op 87 punten, bijna gelijk aan de stand in het vorige kwartaal (88 punten). De onrust op de beurzen is tot nu toe dus nog niet voelbaar in de portemonnee van de consument. Wel is de inschatting van de financiële situatie over drie maanden iets somberder geworden. Bijna één op de vijf huishoudens verwacht over drie maanden moeilijker of veel moeilijker rond te komen.

Kinderopvang bezuinigingskandidaat nummer 1
Als Nederlandse huishoudens moeten kiezen, dan moet de overheid het meest bezuinigen op de kinderopvang. Bijna de helft (47%) wijst dat eerder aan dan bijvoorbeeld de pensioenen, onderwijs of de gezondheidszorg. Opvallend is dat zowel huishoudens met kinderen, als huishoudens zonder kinderen hier zo over denken. Wel zijn jonge huishoudens meer terughoudend met het oog op hun toekomst. Slechts 3 op de 10 huishoudens tot 25 jaar wil het liefst bezuinigen op de kinderopvang.

Ouders passen werktijden aan door bezuinigingen kinderopvang
Kinderopvang wordt voor ouders duurder, en dit betekent een aanslag op de koopkracht. Om de bezuinigingen van het kabinet op te vangen zegt bijna 20% van deze huishoudens de werktijden anders in te gaan vullen. Zo kiest ruim een derde voor korter werken. Bij een iets kleinere groep geldt dat de minstverdienende partner minder uren gaat maken. Bij een op de acht gaat deze ouder op andere tijden werken. De duurdere kinderopvang kan er ook toe leiden dat consumenten juist meer gaan werken, om zo het verlies (deels) te kunnen compenseren. Voor deze oplossing kiest 8% van de kostwinners en 6% van de minstverdienende partners. Uiteindelijk lijkt de duurdere kinderopvang slecht uit te pakken voor de arbeidsdeelname.

Ergste prijsstijging achter de rug
Het leven voor de gemiddelde Nederlander was in augustus 2,6% duurder dan het jaar daarvoor. De inflatie is de afgelopen maanden behoorlijk toegenomen, maar het ergste lijkt achter de rug. De verwachting is dat de inflatie voor 2011 zal uitkomen op 2,3%. Voor 2012 verwacht het ING Economisch Bureau een verdere daling van de gemiddelde prijsstijging naar 1,8%. Dit is een positief gevolg van een minder goed draaiende economie. Dit beperkt het koopkrachtverlies van consumenten.
Categorie:
Tag(s):