dinsdag, 8. november 2011 - 16:58 Update: 08-07-2014 0:55

Economische groei valt stil in tweede helft van het jaar

Amsterdam

In de eerste helft van 2011 groeide de Nederlandse economie met gemiddeld 0,5% van kwartaal op kwartaal. Volgens de nu beschikbare gegevens zal de groei in de twee laatste kwartalen vrijwel stilvallen. Dat blijkt uit ramingen met DFROG, het nieuwe model van De Nederlandse Bank (DNB) voor de bbp-groei op de korte termijn.

Naar DNB nu raamt, groeide het Bruto Binnenlands Product (bbp) in de maanden juli tot en met september met 0,2 procent op kwartaalbasis. Voor de maanden oktober tot en met december wijzen de nu beschikbare cijfers op een lichte krimp van 0,1 procent. Zoals bij elke economische voorspelling zit er een onzekerheidsmarge rondom deze raming. Afgaande op het verleden moet een onzekerheidsmarge van 0,3 procentpunt in acht worden genomen, maar mogelijk is dit in het huidige onzekere klimaat aan de lage kant.


Daling aandelenkoersen
De verwachte tempering van de economische groei is volgens de bank grotendeels toe te schrijven aan de malaise op de Europese aandelenbeurzen, het dalende consumenten- en producentenvertrouwen en de oplopende werkloosheid.
Categorie:
Tag(s):