vrijdag, 27. mei 2011 - 9:08

Een beugel wordt goedkoper

Amsterdam

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verlaagt op 1 juli 2011 de orthodontietarieven. De prijzen gaan dan met 16% omlaag. Ook worden vanaf 1 juli de orthodontietarieven gelijkgetrokken voor tandartsen en orthodontisten. De tweede tariefsverlaging van 16% volgt in juli 2012.

Uit onderzoek van de NZa bleek vorig jaar dat de tarieven voor orthodontie 32% goedkoper kunnen. Er is nu gekozen voor een stapsgewijze verlaging om de tijd te hebben om samen met partijen tot een oplossing te komen voor speciale patiëntencategorieën, zoals mensen met autisme of het syndroom van Down. Die patiënten vragen meer tijd van de tandarts en orthodontist, zonder dat daar een extra financiële vergoeding tegenover staat.

Aanvankelijk was het plan om de verlaging per 2011 in te voeren, maar de NZa wilde eerst het onderzoek naar de gevolgen voor de toegankelijkheid van orthodontie bij tariefsverlaging afronden.

De NZa vindt dat het niet moet uitmaken wie een orthodontiebehandeling uitvoert en maakt daarom de tarieven voor tandartsen en orthodontisten vanaf 1 juli gelijk. Nu mag een tandarts voor het plaatsen van een beugel nog een hoger tarief rekenen dan een orthodontist.
Provincie:
Tag(s):