donderdag, 8. december 2011 - 22:25 Update: 08-07-2014 0:55

'Een normaal denkend mens wordt achterdochtig bij het zien van deze rare uitslag'

(Elfvoetbal) De uitslag bij Dinamo Zagreb - Olympique Lyon (1-7) houdt ook de gemoederen buiten de Nederlandse grenzen bezig. De Canadese journalist Declan Hill is een deskundige op het gebied van match-fixin en corruptie in de internationale sport. Hij vindt dat de UEFA in gebreke blijft bij deze zaak.

"Ieder normaal denkend mens wordt achterdochtig bij het zien van deze rare uitslag", zegt de Canadees tegen VI. "Het Kroatische voetbal heeft een lange historie van corruptie. Twee jaar terug heeft de UEFA nota bene zelf naar buiten gebracht dat in de afgelopen vijf jaar met vijftig duels geknoeid zou kunnen zijn. Dan is het niet zo raar dat mensen er iets achter gaan zoeken."

Hill wijst er wel op dat er een onderscheid moet worden gemaakt. "Mensen insinueren dat clubofficials van Lyon het met deze van Zagreb op een akkoordje zouden hebben gegooid. Ik heb geen idee of dat waar is. Maar belangrijk om te weten is: dit heeft helemaal niets te maken met zaken in de gokwereld. Deze dingen staan los van elkaar."

Daardoor is het ook niet gek dat de UEFA niks verdachts heeft gevonden. "Lyon was sowieso al dik favoriet om het duel te winnen en bij een inzet op hen zou het je hoe dan ook bijna geen geld opleveren."

De journalist vindt dat de UEFA het heft in handen moet gaan nemen. "Zij zijn de partij om nu eens goed aan te pakken. Zoals ik al zei; alleen het monitoren van de gokmarkt is zinloos. Ze zouden verder dan dat alleen moeten kijken. Dat is hard nodig, anders gaat het hard de verkeerde kant uit met het mooie spel voetbal en de integriteit ervan."
Categorie:
Tag(s):