donderdag, 9. juni 2011 - 13:56

Eerste binnenvaartschepen krijgen milieukeurmerk

Den Haag

Drie binnenvaartschepen hebben vandaag de eerste milieukeurmerken gekregen. Het doel van dit Green Award-keurmerk is het stimuleren en herkenbaar maken van schone binnenvaart. 'Alleen een duurzame binnenvaart zal in staat zijn in de toekomst meer lading aan te trekken', zo stelde Mark Dierikx, Directeur-generaal Maritieme Zaken, bij de overhandiging van de certificaten.

De voordelen van het keurmerk zijn onder meer verbetering van het imago en een betere positie bij ladingverwerving. Om het voor meer schippers aantrekkelijk te maken een Green Award certificaat te behalen, overwegen havens kortingen te geven op het havengeld aan schone binnenvaartschepen met een Green Award certificaat. In de zeevaart wordt aan Green Award gecertificeerde schepen al sinds 1994 korting gegeven op haven- en loodsgelden en cursussen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu bekostigt de opstartfase in 2011 met een bedrag van 50.000 euro. “Met deze duurzame investering dragen we samen met de zeehavens bij aan een schone toekomst van de binnenvaart”, aldus Dierikx. De zeehavens dragen 35.000 euro per jaar bij aan de exploitatiekosten voor de vier jaren die daar op volgen. Dit betekent dat Green Award voor vijf jaar is verzekerd van een financieel fundament. Hierdoor zijn de kosten voor de binnenvaartondernemer beperkt tot 400 euro voor een certificaat dat drie jaar geldig is. Ook betaalt een bank mee aan de certificaatkosten.
Provincie:
Tag(s):