dinsdag, 7. juni 2011 - 15:08

Eerste elektrische Mercedes rijdt door Fryslân

Leeuwarden

Fryslân heeft met Mercedes-Benz A-klasse E-CELL de Nederlandse primeur. Maandag kreeg gedeputeerde Sjoerd Galema de sleutel. Martin Hegeman, directeur divisie Mercedes-Benz Cars van Mercedes-Benz Nederland, leverde de Mercedes-Benz A-klasse E-CELL af in Leeuwarden.

Binnenkort krijgt de provincie Fryslân nog twee van deze elektrische auto’s. Gedeputeerde Sjoerd Galema: “Wij gaan voor een duurzame provincie. Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit, dat is goed voor het milieu. Voor het werk zijn onze medewerkers regelmatig in de provincie. Ze kunnen vanaf nu gebruik maken van deze auto.”

Naast de drie 100% elektrische dienstauto’s, rijden er al vijf Volvo’s op bio-ethanol, drie Fiat Punto’s, achttien Volkswagen Caddy’s, veertien Volkswagen Transporters op groen gas en twee elektrische Thinks. De provincie Fryslân kan nog niet al haar auto’s op een duurzame brandstof laten rijden. Door de benodigde trekkracht is het soms nodig om auto’s op diesel te laten rijden.

Mercedes Benz bouwt in haar fabriek in Stuttgart vijfhonderd elektrische auto’s A-Klasse (E-CELL). Daarvan gaan er honderd in Nederland rijden. De auto’s zijn niet te koop. Een aantal geselecteerde klanten kunnen deze auto’s leasen. Na vier jaar of 60.000 kilometer gaan de auto’s retour naar de fabriek. De gebruikservaringen worden meegenomen in nieuwe ontwikkelingen. De elektrische A-Klasse is een auto die geschikt is voor dagelijkse vervoer. De auto heeft een actieradius van ruim 200 kilometer.

100.000 voertuigenplan
Hierin staat de ambitie van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân: in 2015 rijden of varen 100.000 voertuigen in Noord-Nederland op duurzame brandstoffen of ze zijn elektrisch aangedreven. Het gaat hierbij om auto's, vrachtwagens, bussen en boten. In 2007 hebben Drenthe, Fryslân en Groningen het Energieakkoord Noord-Nederland ondertekend. Een onderdeel van dit akkoord is het 100.000 voertuigenplan. Met dit plan dragen de provincies bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Ook het feit dat olie en gas opraken was aanleiding voor het plan.
Provincie:
Tag(s):