zaterdag, 9. juli 2011 - 16:51 Update: 08-07-2014 0:29

Eerste formule auto ter wereld met waterstof brandstofcel

Delft

Zaterdag hebben de studenten van de TU Delft hun nieuwe raceauto, de Forze IV, op het Spuiplein in Den Haag voor het eerst aan pers en publiek getoond.

De eerste formule auto ter wereld met een waterstof brandstofcel.
De nieuwe Forze IV is een lichtgewicht formule raceauto aangedreven door een waterstof brandstofcel. De brandstofcel voorziet de twee elektromotoren van stroom en laat de auto in 5 seconden van 0 naar 100 km/u jagen. De enige uitstoot van zo’n sprint? Puur water!

Niet alleen de vorm is nieuw ten opzichte van de vorige waterstof racers, ook onderhuids is er het nodige veranderd. Na drie karts rijdt het team dit jaar met een Formula Student auto aangedreven door een geheel zelf ontwikkeld brandstofcel systeem. “Met deze auto zijn wij echt uniek. Wij zijn het enige studenten team ter wereld dat met een dergelijke racer de competitie aangaat”, zegt Mart Moerdijk, verantwoordelijk voor de brandstofcel.

Op 12 juli reist Forze af naar het Britse Silverstone voor het Formula Student kampioenschap. Hier strijden jonge ingenieurs van over de hele wereld in een uitdagende ontwerp wedstrijd waarin zowel snelheid, duurzaamheid en innovatie uitgebreid aan bod komen.
Categorie:
Tag(s):