maandag, 13. juni 2011 - 12:11

Eerste LNG-tanker aangekomen in Rotterdamse haven

Rotterdam

In de Rotterdamse haven is maandagochtend vroeg voor het eerst een tanker met vloeibaar aardgas (LNG) aangekomen.

Het BP-schip British Trader meerde af bij de nieuwe Gate Terminal op de Maasvlakte dat begonnen is met proefdraaien.

Voorafgaand aan de start van de commerciële operatie van Gate terminal in september 2011, worden de installaties gedurende een aantal maanden uitgebreid getest. In de eerste fase worden de tanks en het leidingwerk afgekoeld tot -162 graden Celsius. Op deze temperatuur komt het gas vanaf de tanker en wordt het opgeslagen in de drie opslagtanks op de terminal.

Omdat tijdens deze testfase nog niet alle apparatuur in gebruik zal zijn, moet er gedurende een aantal dagen overtollig gas afgefakkeld worden en is er bij de terminal tijdens deze periode een fakkel te zien.

De verbranding van dit gewone aardgas is veilig, reukloos en gebeurt zonder roetvorming. De hele procedure is in nauw overleg met de vergunningverstrekker DCMR Milieudienst Rijnmond afgestemd en is standaard bij het opstarten van elke LNG-terminal.

Gate terminal ligt sinds de start van de bouw in 2008 goed op schema en verwacht zijn commerciële operatie te kunnen starten per september 2011. De doorvoercapaciteit van de terminal is 12 miljard m3 aardgas per jaar.

Gate terminal is de eerste LNG-terminal in Nederland en zal een belangrijke bijdrage leveren aan de voorzieningszekerheid van aardgas in Nederland en de rest van Europa. Doordat Nederland door deze terminal is aangesloten op gasstromen vanuit de hele wereld wordt de positie van Nederland als gasrotonde van Europa verder versterkt.

Het schip dat aankwam is 280 meter lang en 42 breed. Het schip, met diverse opslagkoepels, heeft ruim 130.000 kubieke meter vloeibaar gas aan boord.
Provincie:
Tag(s):