zaterdag, 8. oktober 2011 - 21:23

Eerste openbare beëdiging mariniers

Rotterdam

In bijzijn van familie en vrienden zijn vanochtend in het centrum van Rotterdam 40 mariniers beëdigd. Het was voor het eerst dat zeesoldaten in het openbaar de eed of belofte van trouw en gehoorzaamheid aflegden.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb was bij de ceremonie aanwezig.

De plechtigheid vond heel toepasselijk plaats op Plein 1940, pal voor het beeld van Ossip Zadkine. Het kunstwerk ‘Stad zonder hart’ symboliseert het leed dat het bombardement van Rotterdam aan het begin van de Tweede Wereldoorlog teweegbracht. In zijn toespraak sloeg commandant Korps Mariniers brigadegeneraal Rob Verkerk een bruggetje tussen die zwarte periode en het vermaarde, felle verzet van mariniers bij de Maasbruggen. Dit wapenfeit onderstreepte volgens de hoogste baas de onverbrekelijke band tussen de Maasstad en het Korps. Verkerk stelde de komst van burgmeester Aboutaleb zeer op prijs. Bij herhaling heeft de burgervader verklaard blij te zijn met de aanwezigheid van het Korps in zijn gemeente.

Eenmaal opgesteld kwamen de nieuwelingen één voor één naar voren om met 2 vingers van de rechterhand in de lucht en de linker aan het vaandel de eed of belofte af te leggen.

Met de beëdiging wilde Defensie in het algemeen en het Korps Mariniers in het bijzonder de band met de samenleving benadrukken.
Provincie:
Tag(s):