woensdag, 26. januari 2011 - 13:51

Eerste vlucht nieuwe Nederlandse Chinook succesvol

Op het testterrein van Boeing Helicopters in Philadelphia in de Verenigde Staten is dinsdag een succesvolle eerste vlucht met de nieuwe Nederlandse Chinook (CH-47F (NL)) gemaakt. Dit heeft het ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt.

Zes stuks
Het betreft een nieuwe variant van de middelzware transporthelikopter, waarvan Defensie er in totaal 6 koopt. De veelzijdig inzetbare ‘F’, is een aanvulling op de huidige D-modellen en niet alleen geschikt voor tactisch transport van personeel en goederen, maar ook beter toegerust voor special forces operaties.

Uitbreiding Chinook-vloot
De Defensie Materieel Organisatie draagt, als de testperiode volgens planning verloopt, aan het einde van dit jaar het eerste toestel over aan de luchtmacht. De overige toestellen volgen daarna binnen een halfjaar. Als de uitbreiding van de Chinook-vloot is voltooid, beschikt Nederland over 17 Chinooks. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de wensen voor uitbreiding en versterking van transportcapaciteit door de lucht.

Verschil
Behalve het kleurschema - grijs in plaats van groen - en het onderhoudsvriendelijke airframe, is het merendeel van de verschillen tussen de modellen F en D van operationeel technische aard. Zo beschikt de nieuwe variant over een verbeterde cockpit.

Digitaal automatisch vliegsysteem
Met behulp van een digitaal automatisch vliegsysteem kan de vlieger nog secuurder en veiliger vliegen onder moeilijke omstandigheden, zoals het landen in een stoffige of zanderige omgeving.

De ‘F’ kan met een Forward Looking Infrared de omgevingssituatie nog beter in kaart brengen. Daarnaast zijn ze uitgerust met 5 fastrope-posities, een zelfbeschermingssysteem en betere bewapening. Bij de ontwikkeling is rekening gehouden met eventuele toekomstige uitbreidingen en verbeteringen, zoals de verdediging tegen vijandige raketten.
Provincie:
Tag(s):