dinsdag, 5. juli 2011 - 17:17

Egyptisch fenegriekzaad mogelijke bron EHEC

Den Haag

Egyptisch fenegriekzaad is de mogelijke bron van de verspreiding van de gevaarlijke darmbacterie EHEC in Europa. Dat meldt de Europese voedselveiligheidsdienst EFSA dinsdag.

De EFSA bevestigt dat een partij geïmporteerd besmet fenegriekzaad uit Eypte waarschijnlijk de bron was van de recente voedselvergiftigingen in Duitsland en Frankrijk.

Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die ziek zijn geworden bij de twee EHEC-uitbraken fenegriekspruiten hebben gegeten afkomstig uit dezelfde partij.

Fenegriek
Fenegriek is een plantensoort (kiemgroente) uit het Midden-Oosten. De zaden en de bladeren worden veel gebruikt in de keuken. Deze worden zowel gedroogd als vers gebruikt. Ze hebben een kruidige, bittere smaak en ruiken licht naar vers hooi.

De EU- dienst voor voedelveiligheid heeft de EFSA er op aangedrongen om mensen niet in contact te laten komen met verdachte zaad. Inmiddels heeft de Europese Commissie een inportstop afgekondigd voor bepaalde zaden uit Egypte. De EU-landen is opgedragen zoveel mogelijk fenegriekzaad van de markt te halen.
Provincie:
Tag(s):