donderdag, 2. juni 2011 - 23:41

EHEC-bacterie is zorgelijk 'gevaarlijke' bacterie

Den Haag

De EHEC-bacterie die Duitsland in haar greep houdt, is een nieuwe gemuteerde soort die nog nooit eerder is gezien. Dit zegt de Wereldgezondheidsorganisatie donderdag. Volgens de WHO heeft de nieuwe variant verschillende kenmerken die de bacterie 'dodelijker en giftiger' maken.

In Duitsland zijn zeker 17 mensen overleden en nog eens meer dan 1500 mensen doodziek. Dat aantal loopt met de dag op. Gaf Duitsland eerst de komkommer de schuld, nu is dat bericht ingetrokken en is de besmettingshaard onbekend.

De EHEC-bacterie is een kruising tussen twee verschillende E.coli-bacteriën die nooit eerder bij mensen is aangetroffen, aldus de WHO.
Vandaag werd ook bekend dat de bacterie ook in de VS voet aan de grond heeft gekregen. Drie mensen zijn besmet geraakt na een bezoek aan Duitsland.

Nederland
In Nederland is tot nu toe bij vijf patiënten een infectie met de EHEC-bacterie bevestigd. Alle patiënten hebben Duitsland bezocht. Vijf patiënten hebben een bevestigde infectie met de Duitse EHEC-bacterie. Vier van hen hebben naast darmklachten ook ernstige nierklachten (het HUS-syndroom) als gevolg van de infectie.

Naast deze vijf patiënten zijn er nog enkele zieken die nog onderzocht worden op een infectie met de EHEC-bacterie. Opmerkelijk is dat de meeste patiënten vrouwen zijn. Van de besmette mensen is 60 procent een volwassen vrouw. Negentig procent van deze vrouwen kampt met nierfalen wat levensbedreigend is.

Deskundigen waarschuwen mensen op te passen wanneer ze toch Duitsland moeten bezoeken. Zeker nu niet bekend is wat exact de besmettingsbron is, nu groenten vermoedelijk niet de verspreider is.

Doemscenario’s
Inmiddels duiken steeds meer verhalen op over een mogelijke opzettelijke verspreiding van de nieuwe EHEC-bacterie. Daarbij speculeren sommigen dat de farmaceutische industrie achter het schandaal zit om zichzelf te verrijken bij een remmedicijn. Anderen denken aan een vuil wapen dat nu is ingezet bij een geplande terreuraanslag.
Provincie:
Tag(s):