donderdag, 7. juli 2011 - 10:23

Eindelijk weer buitenlucht voor chimpansee Mojo na 30 jaar opsluiting

Almere

Morgen is een grote dag voor chimpansee Mojo,die na zijn quarantaineperiode bij Stichting AAP eindelijk naar buiten mag, na 30 jaar eenzame opsluiting in een garage in België.

In maart bevrijdde AAP samen met de Belgische dierenbeschermings-organisatie GAIA de chimpansee uit de donkere en sterk vervuilde garagebox van een hoogbejaarde Belgische vrouw. Mojo zat daar jarenlang opgesloten en was moddervet, omdat hij voornamelijk junkfood voorgeschoteld kreeg. Bij AAP schakelden de verzorgers onmiddellijk over op een dieet van groenten en fruit, waardoor Mojo al 26 kilo is afgevallen en zich steeds meer als aap gedraagt.

Mojo op streefgewicht
Toen Mojo bij AAP kwam, woog hij 111 kilo, 2 keer zoveel als een normale volwassen chimpanseeman. Ook zijn tanden bleken bijna allemaal weggerot, omdat hij voornamelijk etenswaren als slagroomtaart, alcohol, koffie met veel suiker en pasta voorgeschoteld kreeg. Het was voor de dierverzorgers op de quarantaineafdeling van AAP een hele uitdaging om Mojo groenten en fruit te leren eten. Mojo lustte in het begin alleen zoete vruchten en wat tomaat en wortel. Nu is zijn dieet al veel uitgebreider: hij eet nu ook spinazie en andere groenten.

Hij is al flink afgevallen en beweegt zich een stuk makkelijker. Nu hij ook naar buiten kan verwacht AAP dat hij nog meer gaat bewegen en snel op zijn streefgewicht komt (rond de 70-75 kilo). Hij kan dan ook de broodnodige tandheelkundige behandeling ondergaan die nu nog niet kan plaatsvinden omdat hij te zwaar is.

Mojo is waarschijnlijk als zeer jonge baby weggeroofd uit Afrika en heeft dus nooit met andere chimpansees samengeleefd. Hij weet zich dus nog niet te gedragen als een echte chimp, ook al heeft hij in de quarantaine wel voor het eerst in zijn leven soortgenoten gehoord. AAP gaat haar best doen om Mojo zo snel mogelijk te introduceren bij andere chimpansees, maar de komende tijd kan Mojo eerst rustig wennen aan zijn nieuwe buitenverblijf.
Provincie:
Tag(s):