vrijdag, 24. juni 2011 - 14:38

Eis: 6 jaar gevangenisstraf voor freefighter na slaan agente

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 6 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 34 jarige man uit Harlingen wegens onder meer poging doodslag op een agente op 15 november 2009 in Leeuwarden.

De man werd staande gehouden wegens rijden onder invloed. Daarop werd hij zo agressief dat de politie pepperspray gebruikte. Vervolgens gaf hij een agent een vuistslag. Opgeroepen agenten, waaronder het vrouwelijke slachtoffer, probeerden de man te kalmeren. Vervolgens sloeg de man de agente met een vuist tegen haar hoofd waardoor zij hersenletsel opliep.

Het OM stelt zich op het standpunt dat de man, een geoefend K1-freefighter, poging doodslag verweten kan worden. Het OM meent dat een zo doelgerichte vuistslag met zo’n intentie door verdachte is gelijk te stellen aan een mokerslag én aan een gerichte trap tegen het hoofd en dat laatste heeft het Hof al meermalen bestempeld als poging tot doodslag.

De rechtbank Leeuwarden sprak de man eerder vrij van poging doodslag en veroordeelde hem wegens onder meer zware mishandeling tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het OM stelde hoger beroep in tegen het vonnis. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de vrijspraak voor de poging doodslag en de strafmaat.

Het OM tolereert niet dat er geweld wordt gepleegd tegen mensen in een publieke functie, zoals politieagenten, ambulancemedewerkers en brandweermannen. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren en moeten worden beschermd tegen agressie en geweld. Tegen de daders wordt een hogere straf geëist dan normaal.

Uitspraak (naar verwachting) op 8 juli 2011.
Provincie:
Tag(s):