donderdag, 16. juni 2011 - 14:03

Eis: 7 jaar voor brandstichting Zaandam

Haarlem

Het Openbaar Ministerie Haarlem heeft donderdag 16 juni zeven jaar cel geëist tegen een 75-jarige man uit Zaandam die op 13 september zijn flat in de brand zou hebben gestoken en de directeur van een woningcorporatie zou hebben neergeschoten.

Hij wordt naast opzettelijke brandstichting met gemeen gevaar voor goederen en levensgevaar voor anderen en poging tot moord ook verdacht van een poging tot brandstichting bij een deurwaarderskantoor en voorbereidingshandelingen voor meerdere moorden.

De man zou een langlopend conflict met de woningcorporatie hebben gehad. Daarop zou hij eerst een poging hebben gedaan brand te stichten bij een deurwaarderskantoor en vervolgens zijn flat in brand hebben gestoken. Op meerdere plekken in de woning was benzine gesprenkeld en in brand gestoken. In totaal moesten 196 flatwoningen worden ontruimd.

Na de brandstichting is de man volgens het OM naar het kantoor van de woningcorporatie in Wormerveer getogen, om daar vier mensen dood te schieten. Hij had een wapen bij zich en bijna 60 patronen. Hij vroeg naar een van deze vier mensen, maar in plaats daarvan kwam de directeur naar het openbare gedeelte. Deze werd van dichtbij door zijn schouder geschoten. De politie, die reeds ter plaatse was, wist hem met moeite te overmeesteren.

Het OM heeft in zijn eis rekening gehouden met het feit dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en nagenoeg geen strafblad heeft. Verder neemt het OM het de man zeer kwalijk dat hij op ernstige wijze inbreuk heeft gemaakt op de vrijheid van mensen om hun publieke taak uit te voeren.
Provincie:
Tag(s):