woensdag, 15. juni 2011 - 17:24

Eis: gevangenisstraffen in hoger beroep uitbuiting illegale werknemers

Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in Leeuwarden tijdens het hoger beroep gevangenisstraffen van 3 jaar (waarvan 1 jaar voorwaardelijk), 24 maanden (waarvan 8 maanden voorwaardelijk) en 18 maanden (waarvan 6 maanden voorwaardelijk) geëist tegen drie mannen die verdacht worden van mensenhandel, mensensmokkel, het ontduiken van belasting en premies sociale verzekering en deelname aan een criminele organisatie.

De verdachten stelden in de periode van januari 2005 tot en met mei 2006 illegale Indiase werknemers te werk in hun fabriek in Dronten. Ze verrichtten zes dagen per week, gemiddeld 12 uur per dag, uitzonderlijk zwaar werk en kregen daarvoor heel weinig betaald. De werknemers beschikten niet over eigen woonruimte, maar waren verplicht woonruimte te delen met elkaar. In een aantal gevallen moesten zij het geld voor de reis naar Nederland terugverdienen met het werk in de fabriek.

De advocaat-generaal van het OM stelt zich op het standpunt dat de mannen zich hiermee schuldig hebben gemaakt aan uitbuiting van deze werknemers door misbruik te maken van de kwetsbare positie waarin deze werknemers verkeerden. Dit is strafbaar gesteld als mensenhandel.

De rechtbank Zwolle-Lelystad veroordeelde de drie mannen in 2008 tot gevangenisstraffen van 15 maanden (waarvan 5 voorwaardelijk), 10 maanden (4 voorwaardelijk) en 147 dagen (90 dagen voorwaardelijk) plus 120 uur werkstraf wegens mensensmokkel, ontduiking van belasting en premies sociale verzekering. Zij werden vrijgesproken van mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Zowel het OM als de verdachten stelden hoger beroep in tegen het vonnis.

De uitspraak wordt verwacht op 29 juni 2011.
Provincie:
Tag(s):