vrijdag, 14. januari 2011 - 11:00

Eis van 1 jaar cel voor doden moeder Haren

Haren

De officier van justitie heeft donderdagmiddag voor de rechtbank in Groningen 12 maanden jeugddetentie geëist tegen de 17-jarige jongen die op 1 oktober 2010 zijn moeder om het leven zou hebben gebracht in Haren. ‘Van de 12 maanden detentie betreffen 8 maanden een voorwaardelijke jeugddetentie’, meldt het Openbaar Ministerie.

Terughoudendheid
De zitting vond in verband met de leeftijd van de jongen plaats achter gesloten deuren. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de afgelopen maanden al vaker aangegeven zeer terughoudend te zijn met informatie over de achtergronden van de zaak, eveneens in verband met de leeftijd van de jongen.

Daarnaast speelt het feit dat het hier om een ernstig familiedrama gaat een rol in de beperkte informatievoorziening. Desalniettemin gaat het hier om een misdrijf waarbij de maatschappij is geschokt. Het OM vindt daarom een korte toelichting op de eis en de achtergrond op zijn plaats.

Achtergrond
Het OM is ervan overtuigd dat op vrijdag 1 oktober 2010 een vreselijk drama heeft afgespeeld in de woning van het 49-jarige slachtoffer en de 17-jarige verdachte. Hoog oplopende spanningen in de thuissituatie spelen daarbij een grote rol. Die situatie is uiteindelijk zo geëscaleerd dat de 17-jarige jongen zijn moeder in een opwelling met een hockeystick heeft geslagen.

Het OM is het met de deskundigen eens dat de verdachte zeer sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Omdat er geen gevaar voor herhaling wordt gezien, wordt er geen (strafrechterlijke) behandeling van de jongen geëist.
Provincie:
Tag(s):