woensdag, 25. mei 2011 - 16:27 Update: 08-07-2014 0:29

Elektrische Nissan LEAF krijgt vijf sterren voor botsveiligheid

Schiphol-Rijk

De volledig elektrisch aangedreven Nissan LEAF heeft tijdens de Euro NCAP-crashtests de maximale score van vijf sterren gekregen voor botsveiligheid.

Primeur
Het is voor het eerst dat een elektrische auto de maximale score haalt tijdens de stringente botsproeven van de onderzoeksorganisatie.

Auto van het Jaar 2011
De Nissan LEAF, gekozen tot Auto van het Jaar 2011, kreeg een waardering van 89 procent voor de veiligheid van volwassenen en 83 procent voor de veiligheid van kinderen in de auto.

Verder kende de organisatie de Nissan LEAF een score toe van 84 procent voor alle veiligheidssystemen aan boord, zoals Electronic Stability Control (ESC) en de snelheidsbegrenzer. De vijfdeurs gezinsauto scoorde met een resultaat van 65 procent ook op het gebied van voetgangersveiligheid hoger dan gemiddeld.

Dat komt onder meer doordat vlak onder de motorkap relatief weinig harde componenten zitten. Daardoor kan de motorkap makkelijker vervormen om de klap op te vangen.

Gezinsauto
‘De hoge score van de LEAF tijdens deze zware veiligheidstests bewijst eens te meer dat de innovatieve, elektrisch aangedreven Nissan een uitstekende keuze is als dagelijkse gezinsauto.

Niet alleen biedt de Nissan LEAF dezelfde ruimte, hetzelfde gebruiksgemak en gelijke prestaties als conventioneel aangedreven concurrenten, het is ook een van de veiligste auto’s op de weg’, verklaart Pierre Loing, vice president product strategy & planning op het Europese hoofdkantoor van Nissan en leider van de zero emission-activiteiten.

‘Nissan bewijst met de LEAF dat een elektrische auto hetzelfde veiligheidsniveau kan bereiken als traditionele auto’s. De maatstaf is nu bepaald voor alle volgende generaties van dergelijke voertuigen op de Europese markt’, aldus Michiel van Ratingen, secretaris-generaal van Euro NCAP.

Accumodules
Bij de crashtests van de Nissan LEAF volgden de onderzoekers de vaste procedure. De auto werd getest in een frontale botsing, een aanrijding in de flank, een botsing met de zijkant tegen een paal en een aanrijding van achteren voor het beoordelen van het gevaar van whiplash. De 48 lithium-ion-accumodules, geplaatst in een verstevigd compartiment in de vloer, doorstonden alle botsproeven.

Tijdens alle tests was het elektrische systeem van de aandrijving ingeschakeld om de ingebouwde veiligheidsvoorzieningen van de accu te testen, zoals het afsluiten van de stroom bij een aanrijding. De veiligheidstechniek werkte feilloos tijdens alle proeven.

Meer tests
‘We hebben tijdens de ontwikkeling van de LEAF meer tests gedaan dan bij elke andere auto de we eerder bouwden’, verklaart Jerry Hardcastle, Nissans vice president vehicle design & development. ‘In aanvulling op alle botsproeven hebben we ook het elektrische systeem op alle denkbare manieren getest, zodat geen sprake kan zijn van overbelasting of onveilige situaties in het geval van een aanrijding.’

In februari werd de Nissan LEAF al aangewezen als ‘Top Safety Pick’ (Veiligste keuze) van het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De Nissan LEAF is de tweede Nissan met de maximale veiligheidsscore: de Juke kreeg in februari ook vijf sterren.

Smartphone
De Nissan LEAF is sinds begint dit jaar te koop in Japan, de Verenigde Staten en Europa. De elektrische auto kan 175 kilometer afleggen op een volle accu, gemeten volgens de New European Driving Cycle (NEDC). De compacte elektromotor en inverter zijn door Nissan in eigen huis ontwikkeld. Het vermogen bedraagt 80 kW en het koppel is 280 Nm. De topsnelheid is begrensd op 145 km/uur.

Tot de vaste uitrusting behoren onder meer airconditioning, satellietnavigatie, een achteruitrijcamera, een snellaadaansluiting en verbinding met smartphone/pc om onder meer het opladen te volgen en te programmeren. Prijzen van de Nissan LEAF beginnen bij 34.990 euro. Vanaf juni is de auto te bestellen bij geselecteerde Nissan-dealers.
Categorie:
Tag(s):