woensdag, 16. november 2011 - 13:37

Elf jaar cel voor grootschalige productie synthetische drugs

Den Bosch

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft woensdag een 47-jarige man in hoger beroep veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor onder meer de grootschalige productie van synthetische drugs in de jaren 2004-2006. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om grootschalige productie van MDMA, de grondstof voor xtc, en amfetamine in Nederland en België. De verdachte heeft ook drugs vanuit België ingevoerd in Nederland.

Daarnaast is hij schuldig bevonden aan het hebben van 242.000 xtc-pillen, het lozen van afvalstoffen van de productie van de drugs en aan witwassen. De verdachte was de leider van een criminele organisatie die zich bezighield met de productie van de drugs.

De verdediging beweerde dat de politie onrechtmatig heeft gehandeld door onder andere een bodemmonster te manipuleren en de rechter-commissaris opzettelijk te misleiden. Deze onrechtmatigheden zijn volgens het hof echter niet komen vast te staan.

Wel is gebleken dat de man in een verhoor is geconfronteerd met een afgeluisterd telefoongesprek met een advocatenkantoor. Dit is in strijd met de wet, omdat het verkeer tussen een verdachte en een advocaat vertrouwelijk moet blijven.

Het hof heeft hieraan echter geen gevolgen verbonden omdat de politie niet opzettelijk in strijd met de wet heeft gehandeld en de verdachte in dit geval ook geen daadwerkelijk nadeel hiervan heeft gehad.

Bij de strafoplegging is rekening gehouden met de zeer grote omvang van de productie van de drugs en de leidende rol van de man daarin. Ook heeft de man zich niets aangetrokken van de milieuschade die ontstaat door het lozen van de afvalstoffen. Bovendien werd hij in 2001 al eens veroordeeld voor de productie en uitvoer van xtc.

De verdachte werd door de rechtbank 's-Hertogenbosch in 2008 ook veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Dit vonnis werd in 2009 in hoger beroep vernietigd door het gerechtshof 's-Hertogenbosch.

Dit omdat de verdachte kort voor de laatste zitting van de rechtbank van advocaat was gewisseld en de rechtbank een verzoek van de verdachte tot aanhouding van zijn zaak ten onrechte had afgewezen. Het hof heeft de zaak naar de rechtbank teruggewezen voor een nieuwe behandeling.

Na de nieuwe behandeling van de zaak werd de verdachte door de rechtbank 's-Hertogenbosch in 2010 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De verdachte heeft tegen dit vonnis hoger beroep ingesteld.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
Provincie:
Tag(s):