zondag, 2. januari 2011 - 17:19

Elf verdachten 'Oud&Nieuw-geweld' maandag voor supersnelrechter

Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft maandag 3 januari 8 meerderjarige verdachten en 3 minderjarige verdachten ingepland voor de zitting van de supersnelrechter. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) zondag bekendgemaakt.

Zij worden ervan verdacht dat zij tijdens Oud&Nieuw misdrijven hebben gepleegd. Het gaat om zaken uit Den Haag, Westland, Wassenaar, Zoetermeer, Rijswijk en Lisse.

Alle verdachten die maandag 3 januari voor de supersnelrechter moeten verschijnen, worden verdacht van het plegen van geweld tegen politie of brandweer.

Het OM tolereert het niet dat er geweld wordt gebruikt tegen mensen met een publieke functie, zoals agenten, brandweermannen en ambulancemedewerkers. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren.

Lik-op-stukbeleid
Met lik-op-stukbeleid wil het OM het wangedrag tijdens de jaarwisseling hard aanpakken. Daarom zal de officier van justitie bij geweld tegen hulpverleners de strafeis met 200% verhogen. Daarnaast zal de officier van justitie aan de rechter vragen om de verdachte als bijzondere voorwaarde huisarrest op te leggen voor de komende jaarwisseling en zal de aangerichte schade op de daders worden verhaald.

Verdachten die maandag door de rechter worden veroordeeld, moeten ook direct hun opgelegde gevangenisstraf uitzitten. Ook opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling worden uitgevoerd.

Meerderjarige verdachten
In de Haagse wijk Ypenburg werden twee mannen (30 en 43 jaar) aangehouden voor zware mishandeling van twee politieagenten nadat de politie een man aanhield die nog een gevangenisstraf had openstaan.

Omstanders bemoeiden zich met de aanhouding en de 43-jarige man (vader van de man die nog een celstraf had openstaan) wordt ervan verdacht dat hij een politieagent met een tuinstoel op zijn hoofd heeft geslagen. Hierbij liep de agent een flinke hoofdwond op en moest hij worden behandeld in het ziekenhuis.

De 30-jarige verdachte wordt ervan verdacht dat hij een andere politieagent zwaar mishandelde. De verdachte sloeg de agent een tand uit zijn mond.

In Lisse werd een 20-jarige man aangehouden op verdenking van het gooien van een vuurwerkbom in de richting van de brandweer. Een 32-jarige man uit Wassenaar wordt ervan verdacht dat hij bij een vuurtje op straat de wijkagent uitschold en ruzie zocht. Toen hij vervolgens werd aangehouden, verzette de man zich en bedreigde hij de agent.

In het gebied van politiebureau Karnebeek in Den Haag wordt een 37-jarige man aangehouden na belediging, bedreiging en mishandeling van een politieagent. Ook in Zoetermeer werd een man (46) aangehouden voor bedreiging van de politie met onder andere een honkbalknuppel.

In Rijswijk werd een 18-jarige man aangehouden nadat hij knalvuurwerk tussen de benen van een politieagent gooide en in Den Haag werd een 18-jarige man aangehouden voor brandstichting waarbij meerdere auto's beschadigd raakten.

Minderjarige verdachten
Een 15-jarige jongen uit Westland wordt ervan verdacht dat hij op zes meter afstand van twee agenten gericht met vuurwerk naar hen heeft geschoten. Een 16-jarige jongen wordt ervan verdacht dat hij in Ypenburg een steen naar de ME gooide.

En een 16-jarige jongen die in de omgeving van politiebureau de Heemstraat brandende stukken hout op de weg wilde leggen, werd aangehouden. Hierbij verzette hij zich, beledigde en bedreigde hij de politie.
Provincie:
Tag(s):