dinsdag, 4. januari 2011 - 9:43

Elf verdachten voor de snelrechter

Middelburg

Het Openbaar Ministerie in Middelburg heeft dinsdag 4 en vrijdag 7 januari in totaal elf verdachten ingepland voor de zitting van de snelrechter. Deze personen worden verdacht van strafbare feiten tijdens de jaarwisseling.

Eerder werd al bekend gemaakt dat het OM en de politie hard op zouden treden tegen veroorzakers van ongeregeldheden.

Op dinsdag 4 januari staan acht personen op zitting die worden verdacht van strafbare feiten van geringe ernst. Vier mannen van 20 en 21 zouden in Breskens met strijkers een container hebben opgeblazen. In Vlissingen en Terneuzen werden in de nacht van Oud & Nieuw politieagenten beledigd. Twee personen moeten zich hiervoor verantwoorden bij de snelrechter. Tot slot worden twee mannen van 25 en 28 uit Vlissingen verdacht van openlijk geweld in hun woonplaats. Zij zouden samen twee mensen hebben mishandeld.

Op vrijdag 7 januari staan drie mensen op zitting die worden verdacht van ernstige strafbare feiten. In de nieuwjaarsnacht werd een 18-jarige man uit Meliskerke aangehouden op verdenking van het afschieten van een vuurpijl in de richting van politieagenten in Aagtekerke. Een 26-jarige man uit Terneuzen zou in zijn woonplaats een portier met een bierflesje in het gezicht hebben geslagen. Daarna zou hij een politieagent in de hand hebben gebeten. In Goes zou een 42-jarige man uit Kortgene een politieagent in het gezicht hebben geslagen.

Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. De strafeis zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders. Met ingang van 31 december 2010 eist het OM hogere straffen als er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer). Als deze delicten worden gepleegd dan zal de strafeis met 200 procent worden verhoogd (vorig jaar was dat 150 procent). Een en ander is vastgelegd in een OM-richtlijn die in de Staatscourant van 16 december is gepubliceerd (de verhoging naar 200 procent geldt voor onbepaalde duur).

De aangerichte schade wordt op de daders verhaald. Dit kan al tijdens het snelrecht, als de hoogte van de schade bekend is. Is dat niet het geval dan krijgt de benadeelde (bijvoorbeeld de gemeente) de gegevens van de strafzaak om een civiele procedure te starten. Bij de kantonrechter kan dit op een eenvoudige en snelle manier.

Indien veroordeelden hun straf niet accepteren en hoger beroep instellen, zullen de ressortsparketten en de gerechtshoven deze zaken met voorrang behandelen.

Met het gebruik van snelrecht wil het OM net als vorig jaar het signaal afgeven dat normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en direct wordt afgestraft. Voorwaarde voor behandeling van een zaak door middel van snelrecht is dat, gelet op het korte tijdsbestek tussen de aanhouding en de zitting, voldoende bewijsmiddelen moeten kunnen worden vergaard met weinig onderzoek.
Provincie:
Tag(s):